‘Bod Yorin FM 10 miljoen euro’

Het oorspronkelijke bod dat SBS Broadcasting BV heeft gedaan op Yorin FM (kavel A7) bij eigenaar RTL Nederland bedraagt vermoedelijk circa 10 miljoen euro. Dit heeft o.a. een ingewijde van zeer nabij DutchMedia laten weten. Het daadwerkelijke overnamebedrag ligt vermoedelijk lager dan dit bod. Naast SBS Broadcasting BV hebben ook onder andere Manaus Holding BV (Michiel Herter) en een consortium bestaande uit APAX Partners (circa een derde) tesamen met 2HMedia BV (Lex Harding, Marcel Dijkhuizen en Ruud Hendriks) via ABN Amro bij RTL Nederland een bod gedaan op het zevende FM-kavel dat een ongeclausuleerde status heeft. APAX Partners heeft 52,5 % van de stemrechten en 47,5 % van het kapitaal van PCM Uitgevers NV. Door wettelijke crossmediaregels mogen (eigenaren van) dagbladen met een aanmerkelijk marktaandeel geen aanmerkelijk belang in een radio- of tv-zender bezitten, wat voor APAX reden was om een consortium te vormen.

Eric Eljon, beleidswoordvoerder van SBS Broadcasting BV wil desgevraagd niet ingaan op details als de verkoopprijs en de plannen voor de radiozender. Reden voor de aankoop is volgens Eljon de crossmediastrategie opdat adverteerders een volwaardig aanbod van mediatypes geboden kan worden: televisiestations, bladen en een radiostation. De financiële en marktaandeeldoelstellingen wilde de SBS-zegsman niet prijsgeven. Op het aan te kopen kavel A7 is de last voor etherfrequentie (tot 2011) aan de overheid 4,24 miljoen euro per jaar.

De overname blijkt ondanks eerdere berichtgeving per direct met terugwerkende kracht per 1 januari jl. te zijn geëffectueerd. Totdat het radiostation fysiek naar de zevende verdieping van het SBS Broadcasting BV-pand zal overgaan, blijft het vooralsnog in de RTL-gebouwen op het Hilversumse mediapark gevestigd. De verwachting is dat de radiozender omstreeks maart/april zal verhuizen. Binnenkort zal duidelijk moeten worden wie namens SBS Broadcasting BV de leiding krijgt over de radiozender. Tot nu toe was Arthur Weijers bij RTL Nederland als radiodirecteur onder leiding van Fons van Westerloo verantwoordelijk voor het radiostation, waarbij Robert Kjaerby-Jensen de creatieve leiding heeft. SBS Broadcasting BV stelt dat in grote lijnen het personeel door kan onder de SBS-vlag. Eljon wilde niet ingaan op de door Henk Westbroek in het Algemeen Dagblad geuitte kritiek op het radiostation. Westbroek stelde dat het radiostation heeft ‘gezwalkt’ en nooit een heldere lijn heeft gekozen en luisteraars ‘eigenhandig’ werden weggejaagd door het zenderbeleid.

Vooralsnog wil SBS Broadcasting BV de naam Yorin FM handhaven, ondanks de slechte connotatie van de naam die RTL voor haar televisietak overboord gooide. Rob Stenders speelde in een ludieke locatie-uitzending tegenover het SBS-pand met de naamsuggestie Stenders Broadcast Services 6 en riep luisteraars op een nieuwe naam te verzinnen voor de zender.

Het is niet voor het eerst dat SBS in Nederland een belang neemt in een radiostation. Tot het najaar van 2002 het het via SBS Radio BV de economische controle over het toenmalige Noordzee FM. Strengholt was toen met 49 % van de aandelen, de beherende vennoot, die niet in staat was het radiostation winstgevend te maken. SBS Broadcasting SARL – voorheen SBS Broadcasting SA – de eigenaar van SBS Broadcasting BV waar KKR en Permira inmiddels 80 % van bezitten, is in Scandinavië al jaren actief met radio, vooral met regionale radiostations.

RTL Nederland verkoopt Yorin FM omdat het radiostation jaar-op-jaar ondanks miljoeneninvesteringen verliesgevend blijft en het mediabedrijf niet in staat is gebleken om het ongeclausuleerde radiostation tot een succes te maken, noch in omzet of winstcijfers, noch in marktaandeelcijfers (laatste stand was 2,8 %). RTL Nederland, dochter van het beursgenoteerde Bertelsmann-bedrijf RTL Group SA blijft eigenaar van RTL FM (kavel A9). Op dit kavel ligt een frequentielicentielast van 2,87 miljoen euro op ligt, maar heeft net iets meer luisteraars dan Yorin FM. Door succesvolle juridische procedures van 100 % NL (RadioCorp OY), Arrow Media Groep en BizNed (Ruud Hendriks) moet de minister van Economische Zaken een nieuwe beslissing nemen op de verdeling van kavel A9 (geclausuleerd kavel voor Nederlands en Europees produkt), die aan RTL FM is gelicenceerd. RTL Nederland boekte op haar twee landelijke commerciele radiostations in de eerste helft van 2005 een omzet van 6 miljoen euro met een EBITA-verlies (verlies voor rente, belasting en ammortisatie) van 3 miljoen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *