ING koopt ca. 70 % Sky Radio; Telegraaf ca. 30 %

ING Corporate Investments Partipaties BV, een zelfstandig onderdeel van ING Groep NV, krijgt circa 70 % van de radiogroep Sky Radio Ltd in handen. De Telegraaf Media Groep NV krijgt circa 30 % in handen, terwijl Vereniging Veronica haar 3,5 % belang in het radiobedrijf behoudt. Albert (Ab) Trick (1 %) en Ton Lathouwers (2,5 %) verkopen daarmee samen met News Corp (93 %) hun belang in de radiogroep. Met de verkoop heeft Sky Radio Ltd volgens de bedrijven een ondernemerswaarde van 190 miljoen euro. De overname zal volgens betrokkenen naar verwachting in april worden geëffectueerd.

Hans Elekan, woordvoerder van de Telegraaf Media Groep NV zegt dat zijn bedrijf vooral in het radiobedrijf is gestapt omdat het naadloos aansluit bij de andere activeiten van het dagbladbedrijf en past in de mediamix. “Het tijdsaandeel dat mensen aan media besteden is niet zozeer veranderd, maar wel de mix van media,” aldus Elekan. Door in de Mediawet opgenomen limieten mag de Telegraaf Media Groep NV echter geen hoger aandeel dan 33 1/3 procent hebben in een radio of televisiebedrijf. Telegraaf Media Groep NV verwacht dat deze regelgeving binnenkort – zeker voor radiobedrijven – zal worden geschrapt. Elekan wijst daarbij op een ruime kamermeerderheid die zich inmiddels in de publieke opinie samen met het Commissariaat voor de Media en de Wetenschappelijke Raad vor het Regerinigsbeleid (WRR) die zichi ervoor heeft uitgesproken. Elekan wijst er op dat in de nieuwe situatie Telegraaf Media Groep NV niet meer dan 30 % aan zeggenschap zal hebben. Toch blijkt intern bij Sky Radio Ltd, het bedrijf de overname te zien als een overname door de Telegraaf Media Groep NV. De Telegraaf Media Groep NV heeft met de dochter van ING Groep NV, de huisbankier van Telegraaf Media Groep NV afgesproken dat het een optie heeft op het verkrijgen van een meerderheidsbelang in de radiogroep zodra dit wettelijk mogelijk is. Elekan ziet voor zijn bedrijf goede groeimogelijkheden met het radiobedrijf. Telegraaf Media Groep NV heeft geen bod gedaan op Yorin FM dat aan SBS Broadcasting BV is verkocht. Telegraaf Media Groep NV heeft overigens 20 % van SBS Broadcasting SARL in handen, dat 100 % van SBS Broadcasting BV bezit. Voor het kunnen uitzenden in de Nederlandse FM-ether ligt op Sky Radio Nederland een last van 7 miljoen euro per jaar; op Radio Veronica 4,2 miljoen euro.

Ondertussen is de verwachting dat de ING Groep-dochter haar meerderheidsbelang slechts kort zal houden. ING beschouwt het eigendom van een radiostation niet als onderdeel van haar strategische activiteiten, en neemt het belang als voorschot op de door te voeren wetswijziging. Circa 35 % van de aandelen Sky Radio Ltd zal de dochter van ING Groep NV naar verwachting binnen vier maanden na de effectuering van de overname uitzetten bij andere financiële instellingen. Het is niet de bedoeling het uit te zetten bij partijen die dat om strategische redenen wensen te bezitten. Doel is dat zolang de mediawet ongewijzigd is, ervoor te zorgen dat geen van de aandeelhouders een meerderheid houdt.

Onder Sky Radio Ltd vallen Sky Radio Nederland, Radio Veronica, een meerderheid (63,62 %) in Classic ƒM Nederland alsmede het Duitse radiostation Sky Radio Hessen. Aangezien het in Duitsland gebruikelijk is om bij overname van radiostations, de uitzendlicenties opnieuw uit te geven, is het waarschijnlijk dat dit bij Sky Radio Hessen eveneens zal geschieden. In de meeste gevallen blijft het desbetreffende radiostation haar licentie behouden. Daar gaat ook algemeen directeur van Sky Radio Ltd, Ab Trick vanuit. In Nederland vindt daarentegen achteraf een toets plaats door het Commissariaat voor de Media.

Ab Trick zegt blij te zijn met de overname. Zoals bekend had News Corp het radiobedrijf vorig jaar in de verkoop geplaatst. “Ik ben blij met de overname voor het bedrijf”, aldus Trick die eveneens tevreden over zijn eigen positie. De aankomende nieuwe eigenaren zijn voornemens het huidige management (met o.a. Ab Trick als algemeen directeur, Carlo de Boer als directeur Nederland, Tom Adams als directeur van Sky Radio Hessen) in functie te laten. Volgens de nieuwe eigenaren was het al zo dat Sky Radio Ltd binnen News Corp een redelijk autonome positie innam. Wel zal een nieuwe Raad van Commissarissen worden benoemd door de nieuwe eigenaren, zodra de overname geëffectueerd is. Sky Radio Ltd boekte in het laatste bij de Britse Kamer van Koophandel geregistreerde jaarcijfers (over de periode 1 juli 2003 tot 1 juli 2004)
een omzet van 41,543 miljoen Britse Pond, een winst voor belasting van 364.681 Britse pond en een netto verlies van 1,45 miljoen Britse Pond; daarbij hoort overigens nog een valutaverekening van 196.529 Britse Pond. Ab Trick verklaarde in augustus jl. toen duidelijk werd dat het bedrijf te koop stond, dat de cijfers over 2003/2004 lager waren door investeringen in Denemarken, verhoogde licentiekosen en investeringen in Radio Veronica. Sky Radio Nederland draaide overigens zeer goede cijfers. Hoe de cijfers er voor het boekjaar 2004/2005 uit zien is niet bekend.
Op 14 november jl. stopte Sky Radio overigens met de Deense verlieslatende versie van het radiostation, waarbij het een claim heeft neergelegd bij de Deense overheid volgens eigen zeggen vanwege vermeend gebrek aan (beloofde) FM-dekking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *