Sky Radio Ltd wordt Sienna Holding BV

De nieuwe eigenaren van Sky Radio, Radio Veronica en Classic fM zijn bezig met het overhevelen van de activiteiten naar Sienna Holding BV. Deze BV zal de nieuwe ‘groeps’ BV worden van de Sky Radio Groep die deze merknaam blijft dragen. Daarmee wordt het radiobedrijf op termijn volledig in Nederland gevestigd. Tot nu waren de radiostations onderdeel van het in Londen gevestigde Sky Radio Ltd. Op 13 april jl. was de verkoop door News Corp. een feit die zoals eerder aangekondigd 190 miljoen euro omvatte.

In de nieuwe constructie bezit de Telegraaf Media Groep NV 28,33 % van Sienna Holding BV. ING Corporate Investments Participaties BV (dochter van ING Groep NV) heeft eveneens 28,33 %. 10 % is in handen van Vereniging Veronica, die daarmee haar belang in de radiogroep heeft uitgebreid. Nog eens 28,33 % is door ING Corporate Investments Participaties BV ondergebracht bij een trustkantoor.

Het ‘management’ van de radiogroep heeft 5 % van de aandelen verkregen. Eerder hadden Ab Trik en Ton Lathouwers 3,5 % van het bedrijf in handen. Een derde lid van de directie – vermoedelijk Carlo de Boer – heeft 1,5 % van de aandelen verkregen. Eerder sprak Ab Trik uit dat deze zijn kleine belang in het bedrijf bij de verkoop door News Corp. mee zou verkopen. Dit blijkt anders te zijn uitgepakt. Omwille van betrokkenheid bij het bedrijf heeft het management volgens de nieuwe eigenaren aandelen verkregen in de nieuwe holding. Geen van de directieleden wilde ingaan op verdere vragen naar aanleiding van de overname, hun eigen posities en verdere details. Zo is onduidelijk of en hoelang Sienna Holding BV het naamrechtgebruik van de naam ‘Sky’ met News Corp. is overeengekomen. Uit het Beneluxmerkenregister blijkt immers dat de merknaam ‘Sky Radio’ niet in handen is van Sky Radio Ltd of Sienna Holding BV, maar in handen is van News International PLC (News Corp).

Telegraaf Media Groep NV heeft overigens een economisch belang van 49 % in het radiobedrijf; dit komt door een financieringsconstructie waarbij Telegraaf Media Groep NV een lening heeft afgesloten op naam van Sky Radio Ltd door ING Corporate Investments Participaties BV. Zoals aangekondigd: indien de mediawet het toestaat dat Telegraaf Media Groep NV een groter aandeel in de radiogroep kan hebben, zal Telegraaf Media Groep NV het ING- en trustkantoor-aandeel overnemen, opdat het daarmee een meerderheid in de radiozenders verkrijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *