Dit was IP Nederland…!

Op 1 juli aankomende stopt IPN SA met haar activiteiten en wordt het een houdstermaatschappij van RTL Nederland Sales BV. Een historisch moment, aangezien het bedrijf sinds de start van RTL Véronique op 2 oktober 1989 de reclamezendtijd verkocht van de zenders waar RTL Group in Nederland een belang in heeft. Information et Publicité oftewel IP is de merknaam waarmee IPN SA naar buiten treedt. De ‘N’ staat voor Nederland. Het IP logo zal naar verwachting komende vrijdag voor het laatst getoond worden op RTL 4, RTL 5 en RTL 7 in Nederland én Luxemburg. De merknaam IP blijft overigens in andere landen, waaronder in Franstalig België (vooralsnog) wel bestaan als onderdeel van de RTL-zenders.

RTL Nederland Sales BV zal – zoals eerder door RTL Nederland BV aangekondigd – de reclameverkoopactiviteiten voortzetten voor RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL FM. Het betekent dat de reclameverkoop voortaan fiscaal en juridisch volledig onder Nederlands recht valt. IPN SA is een in Luxemburg gevestigde société anonyme. IPN SA was oorspronkelijk een zelfstandig bedrijf dat bewust los stond van de zenderactiviteiten, omwille van het bewaren van onafhankelijkheid tussen commercie en programmeren. Mede om die reden was IP Nederland omstreeks vanaf haar start (tot aan oktober 2004) niet in Hilversum, maar in Amstelveen gevestigd. IP is overigens al sinds 1938 actief in de Benelux. Onder de naam IP Benelux werd sinds eind jaren ’30 reclame ingekocht vanuit België voor de roemruchte radiozender Radio Luxembourg. IPN SA was bij haar oprichting een joint venture tussen het Franse mediabedrijf Havas en RTL Véronique. In 1997 kocht wat nu RTL Nederland is, alle aandelen van IPN SA.

RTL Group SA heeft de afgelopen jaren een drastische (juridische) structuur-reorganisatie bij haar Nederlandse deelnemingen doorgevoerd. RTL Nederland Sales BV zal een dochter worden van RTL Group Beheer BV (die overigens handelt onder de naam RTL Nederland) en IPN SA. IPN SA valt op haar beurt uiteindelijk onder dezelfde eigenaar als RTL Group Beheer BV: RTL Group SA.

Een detail rondom RTL’s reorganisatie van haar Nederlandse structuren is dat op 22 april 2005 RTL Nederland SA met CLT-Ufa SA fuseerde. CLT-Ufa SA een volle dochter van het beursgenoteerde Bertelsmann AG-bedrijf RTL Group SA is licentiehouder en verantwoordelijke voor de uitzendingen van RTL 4, RTL 5 en RTL 7.

Voor 2005 vond een aantal activiteiten van RTL Nederland (SA) formeel in Luxemburg plaats. In de huidige structuur is CLT-Ufa SA (dochter van RTL Group SA) uitzender van de tv-zenders en levert het te Hilversum gevestigde RTL Nederland BV als het ware allerlei ‘diensten’ (in de praktijk bijna alle op de uitzendstraten en eindregie na) aan CLT-Ufa SA. RTL Nederland BV is daarbij een nieuwe holding van RTL Group Beheer BV die al optrad als holding voor in Nederland gevestigde BV’s. RTL Group Beheer BV is via het Duitse UFA Film und Fernsehen GmbH (waar ook de Duitse RTL-belangen in zijn ondergebracht via RTL Group Deutschland GmbH) en CLT-Ufa uiteindelijk weer in handen van RTL Group SA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *