Liberty Global/ChelloMedia en Airfield Holding krijgen elk NMa-boete

ChelloMedia Programming BV (samen met o.a. UPC onderdeel van Liberty Global) en Airfield Holding (eigenaar van Canal Digitaal Satelliet) hebben elk een boete van 17500 euro verkregen van de Nederlandse Mededingingsautoreit (NMa) voor de overtreding van de mededingingswet rondom de verkoop/aankoop van Canal+ Blauw, Canal+ Geel en Canal+ Rood (nu Film1/Sport1).

Volgens de mededingingswaakhonderNMa kreeg Liberty Global ‘meteen zeggenschap’ over de onderneming bij het ‘tekenen van de overnameovereenkomst’, eind 2004. “Pas na het sluiten van deze overeenkomst hebben partijen de overname bij de NMa gemeld,” aldus de autoriteit die meldt
dat op grond van de mededingingswet het verboden is een overname te realiseren voordat het voornemen aan de NMa is gemeld opdat de NMa deze kan toetsen. In 2005 werd voor de overname van wat nu Film1/Sport1 is (voorheen Canal+) door de NMa een vergunning verleend.

In de perscommunicatie meldden Airfield Holding en Liberty Global (Chello Media) een ‘voornemen’ tot overname aan op 16 november 2004 en werd gesproken over een ‘effectief’ worden va nde overname in het tweede kwartaal van 2005. Op 12 oktober 2005 meldden Airfield Holding en Liberty Global (ChelloMedia) dat laatstgenoemde per die dag ‘volledig’ eigenaar zijn geworden van de betaaltelevisiezenders. Met de analyse van de NMa is gebleken dat de eigenlijke overname al eind 2004 plaats vond, nadat ip 1 september 2005 de onderneming door het Franse Canal+/Vivendi aan Airfield Holding was verkocht. Airfield Holding dat thans in handen is van o.a. Cees Bohnnen en Hans Wolfert is in Nederland actief met Canal Digitaal Satelliet en de zender ActionNow.

Bert Holtkamp, woordvoerder van Liberty Global zegt desgevraagd dat zijn bedrijf het niet eens is met het NMa-standpunt en dat het bedrijf de NMa-beslissing zal aanvechten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *