Open brief aan de ministeries van OC&W / EZ

BRIEF- Dit onder deze brief vermelde stukje tekst heeft ondergetekende gevonden op de voorlichtende website www.overschakelen.nl over de uitfasering van analoge ethertelevisie naar digitale ethertelevisie. Enkele teksten zijn fundamenteel fout en misleidend.

1) Fout 1) “Om satelliettelevisie te ontvangen heeft u een schotel nodig en een decoder met smartcard die het satellietsignaal geschikt maakt voor het televisietoestel.” Dit is onjuist. Je hebt voor ontvangst van satelliet-televisie in principe alleen een satellietontvanger nodig die het satellietsignaal geschikt maakt voor het televisietoestel. Een smartcard en decodeermodules (al dan niet ingebouwd) is alleen benodigd voor de ontvangst gecodeerde signalen!
2) Fout 2 & 3: Er staat ‘in sommige regio’s kan ook de regionale omroep op deze manier worden.
De regionale Limburgse zender L1 zendt op satelliet. Ongecodeerd. Deze is in HEEL Nederland en heel EUROPA te ontvangen en dus niet alleen in ‘sommige regio’s’. Niet op ‘deze’ manier, maar gewoon vrij, free to air. Registratie, administratiekosten, smartcard en decoderapparatuur is NIET nodig voor ontvangst (wel een satellietontvanger!) en het is L1 zelf die haar signaal uitzendt doo r satellietcapaciteit te huren op de Astra1, niet Canal Digitaal!
3) Fout 4: “Voor het gebruik van satelliettelevisie betaalt u eenmalig een vergoeding van administratiekosten. ” Dit is alleen van toepassing als men de GECODEERDE programma’s van Canal Digitaal wil zien wat betreft de Nederlandse publieke zenders. Voor het gebruik van satelliettelevisie van alleen vrije – free to air – zenders (denk aan honderden kanalen inclusief L1 en BVN-TV!!!!) hoef je aan niemand geld te betalen voor registratie en/of adminstratiekosten; smartcard hoeft dan dus ook niet.
4) Fout 5: “Als u meer zenders wilt ontvangen, dan alleen de Publieke Omroep, moet u ook abonnementskosten betalen.” Ook dit is onzinnig. Voor meer zenders hoef je helemaal NIETS te betalen, die zitten immers FREE TO AIR op satelliet. Sterker nog het is een grondrecht om die zonder kosten te mogen ontvangen (verdrag van Rome, vrijheid van informatie). Het is wel zo dat van het ABONNEMENTSaanbod van Canal Digitaal je uiteraard voor die zenders meer moet betalen, maar free to air zenders zijn gratis.
5) Fout 6: “In een groot deel van Nederland kan internet tv worden aangesloten. U betaalt als gebruiker abonnementskosten en aansluitingskosten aan een internetmaatschappij.”
Internet televisie is iets anders dan IPTV. IPTV is televisie volgens het internetprotocol via een afgesloten netwerk. Dàt is hetgeen partijen als Tele2 en KPN (Mine) aanbieden. Televisie via internet is meestal openbaar beschikbaar en onafhankelijk van het internetabonnement – mits de juiste bandbreedte beschikbaar – toegankelijk. Soms is registratie noodzakelijk, en televisie via internet bestaat ook tegen betaling, maar het maakt niet uit bij welke operator men zit. Er zijn van de nationale zenders twee tv-stations die zo uitzenden: TMF en Talpa.
6) Fout 7: “Het digitale ether signaal dat via Digitenne wordt verspreid, wordt versleuteld verzonden. De voornaamste reden om het signaal versleuteld te verzenden is dat op die manier de kwaliteit van de dienstverlening beter kan worden gegarandeerd. [..] Aangezien altijd een gecertificeerde digitale decoder in combinatie met een verstrekte smartcard wordt gebruikt, kan gegarandeerd worden dat het digitale televisiesignaal ook daadwerkelijk kan worden ontvangen en van goede kwaliteit is. Bij het onversleuteld verzenden van het signaal in combinatie met FTA decoders, kan de kwaliteit van de ontvangst vooraf niet worden gegarandeerd. Een niet-gecertificeerde FTA decoder van slechte kwaliteit zou namelijk ook de oorzaak van slechte (of geen) ontvangst kunnen zijn. ”
Dit voorgaande kan niet anders als dan lariekoek worden gedefinieerd. Er bestaan immers ook decoders met smartcards van slechte kwaliteit. Smartcards dienen om er zorg voor te dragen dat diegene die recht heeft op ontvangst – meestal bij betaaltelevisie – ook ontvangst heeft. Dat heeft niets met de kwaliteit van de te ontvangen en uitgezonden signalen te maken! De voornaamste reden van coderen is dan ook een commercieel zakelijk model en niets anders….

Het is bevreemdend dat de ministeries van Economische Zaken en OC&W blijkbaar ondanks dat de bewindslieden hiervan de afgelopen jaren hebben gesteld satelliet en IPTV als infrastructuren serieus te nemen, niet in staat zijn objectieve correcte informatie daarover aan de burger te kunnen geven. Met name het verschil tussen free to view en free to air en IPTV en internet tv is blijkbaar – gezien deze voorlichtingsteksten – moeilijk voor de beide ministeries.

Met vriendelijke groet,
David de Jong,
DutchMedia.
==
de tekst van www.overschakelen.nl

Kijken via Satelliet

Satelliettelevisie is landelijk beschikbaar. Om satelliettelevisie te ontvangen heeft u een schotel nodig en een decoder met smartcard die het satellietsignaal geschikt maakt voor het televisietoestel. Alleen CanalDigitaal verspreidt de Nederlandse Publieke Omroep via satelliettelevisie. In sommige regio’s kan ook de regionale omroep op deze manier worden ontvangen. Voor het gebruik van satelliettelevisie betaalt u eenmalig een vergoeding van administratiekosten. Als u meer zenders wilt ontvangen, dan alleen de Publieke Omroep, moet u ook abonnementskosten betalen.

Kijken via Internet

In een groot deel van Nederland kan internet tv worden aangesloten. U betaalt als gebruiker abonnementskosten en aansluitingskosten aan een internetmaatschappij. Verder heeft u een decoder nodig om het signaal te ontvangen. In Nederland bieden Tele2 en KPN internet tv aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *