Ghetto Radio: Publieke omroeporganisaties, NOB, NCDO zetten ontwikkel-radiozender op

Onder de noemer ‘Ghetto Radio’ is een nieuwe Nederlandse stichting opgezet die als doel heeft via jongerenradio in Afrikaanse steden de positie van jongeren te verbeteren. Jan Westerhof, zendercoördinator van Radio 1 en de publieke thematelevisiezenders, is voorzitter van de stichting Ghetto Radio. De Nederlandse Omroep Stichting participeert via de internettak (omroep.nl), trainingsfaciliteiten, 3FM, FunX en de omroepvereniging Llink aan het project. Overtollige radiostudio-apparatuur die bij de herstructurering van studio’s in 2003 vrij kwamen, worden ter beschikking gesteld. Ook het facilitair bedrijf NOB Cross Media Facilities en de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), alsmede de Sarakasi Trust Nairobi ondersteunen het project. Van commerciële zijde is zenderexploitant Broadcast Partners ondersteuner.

Ghetto Radio wil via een ‘urban format’ met radiostations in Afrikaanse steden (werktitel Xcel FM) aansluiten bij de leefwereld van jongeren van 15 tot 25 jaar waarbij voorlichting en stimuleren van democratisering een afgeleid doel is. Volgens het initiatief moet volledige sponsoring en financiering nog ‘rondkomen’ via sponsoring en fondsenwerving. Mede-iniator van het project is Peter Jansen (61), voormalig directeur/initiator van de (niet meer bestaande) radiostations Colorful Radio, Radio London en Radio London/Q-Radio.

De bedoeling dat in april 2007 in de Keniaanse hoofdstad Nairoi voor en door jongeren uit sloppenwijken de eerste zender kan starten. Op 14 september zal de stichting zichzelf te Amsterdam officieel presenteren waarbij ook een documentaire over Nairobi-rappers gepresenteerd wordt die door de publieke landelijke omroep is gemaakt en gefinancieerd. Via www.ghettoradio.nl is reeds een nonstop muziekversie van de radiozender Xcel FM te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *