Kabinet trekt half miljoen uit voor parlementair tv-kanaal

Het kabinet heeft een half miljoen euro uitgetrokken om opnamefaciliteiten in het Tweede Kamer gebouw te verbeteren. Dit is nodig ten behoeve van de opzet van een parlementair digitaal themakanaal. Het CDA/VVD minderheidskabinet vind een ‘overheidskanaal’ onwenselijk en stelt dat de NOS (als publieke landelijke omroep) dit kanaal kan opzetten. Achtergrond is dat het kabinet een ‘onafhankelijke redactie’ wenst, waarbij het stelt dat uit ervaringen in andere landen gebleken is dat een ‘onafhankelijke, journalistieke aanpak nodig is om de programma’s aantrekkelijk te maken voor kijkers’.

Een eerste opzet van het parlementair themakanaal zal volgens het kabinet nog dit najaar starten met kamerdebatten, nieuws en actualiteiten. De NOS zal het parlementair kanaal – dat de werktitel Politiek24 heeft – uit eigen middelen financieren. Het is nog niet bekend hoe het nieuwe kanaal – dat naar verwachting in november zal starten – zal worden aangeboden via de kabel. Uit een uitgelekte zenderkaart van Essent Kabelcom/@Home blijkt dat bij deze kabelaar de zender mogelijk voor elke digitale kabelabonnee beschikbaar komt en niet alleen voor ‘extra’ betalende abonnees, zoals het geval is met de meeste andere digitale publieke themakanalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *