CDA/VVD-kabinet: omroepverenigingen tot 2010

CDA-minister Maria van der Hoeven wil de erkenningen van de bestaande publieke landelijke omroepverenigingen verlengen tot 2010. In 2010 loop ook de concessie cq. uitzendlicentie af van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) als publieke landelijke omroep. De CDA/VVD-ministerraad heeft ingestemd met de toezending van een brief op dit punt aan het parlement.

Oorspronkelijk had voormalig staatssecretaris Medy van der Laan (D66) de erkenningen van de omroepverenigingen juist tot het jaartal 2008 ingekort, omdat deze het omroepstelsel wilde hervormen per 2008. Nu D66 uit de regering is getreden en er een minderheidsregering is, verwacht deze niet meer dat de hervormingsvoorstellen voor de publieke landelijke omroep nog deze kabinetsperiode worden behandeld.

CDA-Minister van der Hoeven werkt overigens wel aan een nieuwe mediawetswijziging
waarin ‘kleinere technische’ veranderingen zijn opgenomen. Volgens een persverklaring gaat het om de omschrijvingen van multimediale taken voor de publieke omroep, verantwoording voor Radio Nederland Wereldomroep en een versoepeling van reclameregels voor de commerciĆ«le omroep. Op dit laatste punt stemde de Tweede Kamer onlangs nog tegen een snelle versoepeling hiervan.

Het huidige minderheidskabinet stelt dat deze mediawet-wijzigingen ‘desgewenst snel’ door kan voeren. Het kabinet stelt over nieuwe omroepverenigingen dat deze bij ‘ongewijzigde wetgeving’ pas in 2010 kunnen toetreden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Omroep C, het initiatief van o.a. Kees van Twist en Ad ‘s Gravensande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *