Van der Hoeven wil neventaakmogelijkheden verruimen

CDA-mediaminister Van der Hoeven kondigt aan de neventaakfuncties voor de publieke omroepsector te verruimen. Binnenkort – zo stelt de CDA-minister in navolging van de ex-staatssecretaris Medy van der Laan (D66) – komen met een algemene maatregel van bestuur die de regels omtrent de neventaken ‘nader’ zullen omschrijven. Volgens de CDA-bewindsvrouwe ‘verhinderen’ de bestaande regels ‘onbedoeld’ de ‘multimediale ontwikkeling’ van de publieke omroepsector. Daarbij doelt de minister op activiteiten waarbij de factor winst door derden en oneerlijke concurrentie soms aan worden gemerkt voor bepaalde activiteiten die de publieke landelijke omroep wenst te ontplooien maar soms door rechterlijke instanties in worden gestopt al dan niet op aandringen van commerciĆ«le zenders die procedures tegen neventaken voeren.

Van der Hoeven noemt een Algemene Maatregel van Bestuur een ‘tijdelijke oplossing’. De bedoeling is dat met een mediawetswijziging alle electronische media worden verklaard tot werkgebied van de publieke omroepen. In het idee dat Van der Hoeven van het opzij geschoven nieuwe mediawetsvoorstel haalt, wil de CDA minister het idee van een 5 jarige totaalbeleidsplan opnieuw naar voren brengen. Daarbij worden alle activitieten uit nieuwe en oude media opgenomen in een beleidsplan, ingebed in het totale programmatische en financiele beleid. Volgens Van der Hoeven is het van belang dat ‘het verbod op dienstbaarheid van de publieke omroep aan winst door derden in de wet wordt verhelderd’. Marktconform handelen en eventuele winst terug laten vloeien naar de publieke taak zijn daar volgens de CDA-bewindsvrouwe aan de orde. Een plafond aan de reserves van de publieke omroepverenigingen moet volgens Van der Hoeven wettelijk te worden verankerd.

Discussies over neventaken gaan de afgelopen jaren over o.a. TV Gids (AKN Programmabladen), Stichting Colorful Radio (FunX supported by BNN), Concertzender, het exploiteren van programmagegevens, Top2000 en meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *