‘RTL FM wordt …..’ (rectificatie!)

‘RTL FM wordt zeer waarschijnlijk een ander radiostation onder de Sky Radio Groep. DutchMedia herroept op basis van nieuwe betrouwbare informatie de eerder gedane suggestie omtrent het omdopen van RTL FM in HitRadio. DutchMedia – die zeer weinig missers kent – excuseert zich bij haar lezers.

Het is volstrekt onduidelijk wat er verder zal gebeuren met het kabelkanaal waar thans onder de naam RTL FM worden uitgezonden. Er Sky Radio-promo’s te horen en de zender profileert zich nu met de ‘Lekkerste Hits Aller Tijden’.

In de nacht van 30 september op 1 oktober is de kabel/internet/satelliet-uitzending van RTL FM vanuit de RTL Nederland-gebouwen stopgezet en voortgezet vanaf de locatie van de Sky Radio Groep. Het format is licht aangepast naar een ‘lekkerste hits allertijden’ format. Deze slogan wordt overigens net zo gebruikt voor het Duitstalige RTL Radio (Die Besten Hits Aller Zeiten).

Josien van Eijk, woorvoerster voor Sky Radio Groep stelt nu dat er ‘faciltiaire hulp in ruil voor commerciele zendtijd’ wordt uitgevoerd. Over het hoe en waarom wenst de Sky Radio Groep-zegsvrouwe geen uitspraken te doen. Van Eijk ontkent ook dat er een aankoop van de kabelcontracten of RTL FM aan de orde zou zijn, maar zegt niets te kunnen zeggen over de toekomst. Ook op de vraag waarom de uitzendingen van RTL FM technisch slecht in elkaar zitten en de playlist niet altijd goed draait, en Sky Radio Groep daarmee RTL FM een slechte dienst voor de luisteraar bewijst, wil Van Eijk niet ingaan anders dan dat het altijd meegenomen is als lusiteraars op Sky Radio afstemmen.

Sky Radio Groep (Sienna Holding BV) is in handen van Telegraaf Media Groep NV (28,33 %), Vereniging Veronica (10 %), ING Corporate Investments Participaties BV (28,33 %) en een anonieme trust (28,33 %).

Onduidelijk is of het sinds zondag jl. ingezette ‘format’ van RTL FM zal blijven of dat dit binnenkort weer zal worden gewijzigd als een andere naam wordt geintroduceerd. Het format onder de slogan ‘meer muziekvariatie’ is in ieder geval losgelaten, terwijl technisch in het afgelopen weekend de signalen niet goed klonken. Het RTL FM RadioNieuws is vervangen door het ANP RadioNieuws.

Het vermoeden bestaat dat een en ander onder de invloedsfeer van een toekomstige nieuwe eigenaar gebeurt, onder de vlag van de RTL FM-naam. RTL FM zendt uit op het kabelkavel (Music Country BV) waar tot 10 oktober 2003 Country FM op heeft uitgezonden.

Met het heengaan van RTL FM komt een einde aan alle radio-uitzendingen van RTL Group SA in het Nederlands alsmede het radionieuws van RTL Nieuws. De RTL-bedrijven zijn de afgelopen vijftien jaar ononderbroken met radiostations in Nederland actief geweest; het grootste deel van deze periode zonder (financieel/commercieel) succes. De Nederlandse RTL-radiostations hadden daarnaast vanwege continue reorganisaties en herpositioneringen soms een kort bestaan gehad. Yorin FM heeft RTL Group SA begin dit jaar verkocht, omdat het bedrijf meer zag in een verkooptransactie dan op welke wijze dan ook deze radiofrequenties een (commercieel) nuttige invulling te geven. Het etherfrequentiekavel van RTL FM is vanwege een onrechtmatige afgifte van regeringswege op 8 juli ingetrokken en opnieuw afgegeven aan 100 % NL van RadioCorp OY.

Het ging bij de Nederlandse deelnemingen van RTL Group SA (en voorgangers) van 1 mei 1991 tot 30 september 2006 om de volgende radiozenders:
RTL 4 Radio/RTL Radio (1 mei 1991- 1 mei 1992 met Luxemburgse uitzendlicentie!), RTL Rock Radio (1 mei 1992-datum onbekend 1992), Happy RTL Radio (datum onbekend 1992-8 augustus 1994) RTL Rock Radio (8 augustus 1994-1 oktober 1995), Holland FM/HitRadio Holland FM (oktober 2004-1 april 2005), HitRadio 1224 (1 april 2005-1 september 1995), HitRadio Veronica (1 september 1995-1 januari 1998), Kink FM (1 oktober 1995-2 december 1996), Veronica FM (1 januari 1998 – 2 april 2001), Yorin FM (2 april 2001-18 januari 2006) en RTL FM (1 juni 2003-30 september 2006)
Overigens is op de Astra1-satelliet op de frequentieruimte die voor RTL Nederland bedoeld is, al vele jaren de Duitstalige zender RTL Radio te horen vanuit Luxemburg ten behoeve van Duitsland die met een enigszins vergelijkbaar format als RTL FM opereert.

RTL Group SA heeft op papier idee├źn om op lange termijn te komen met een radiostation die via de ‘digitale’ middengolf (DRM) uit zal zenden ten behoeve van de Nederlands(talige) markt. Het fameuze radiostation Radio Luxembourg (ook een RTL deelneming) stopte in de jaren 80 met Nederlandstalige radio-uitzendingen die ze sinds 1953 had verzorgd. Radio Luxembourg zendt overigens sinds vorig jaar na een stilte van meer dan 13 jaar weer in het Engels uit via internet en DRM met een ‘classic rock’ format.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *