Einde NOB een feit: Thomson neemt NOB Cross Media Facilities over

Het daadwerkelijke einde van wat ooit een afsplitsing van de NOS was, is een feit. Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) is in feite niet meer. Gister heeft de gemachtigde van NOB Holding NV als houdstermaatschappij getekend voor de overdracht en verkoop van NOB Cross Media Facilities aan Thomson SA.

Daarmee komt een einde aan een privateringsproces die in 1988 is ingezet na de afsplitsing van het NOB bij de NOS. Min of meer mondde deze sinds 2002 uit in de uitverkoop van de NOB-bedrijfsonderdelen na het falen van het kunnen blijven voortbestaan als één onderneming. De Staat der Nederlanden is de eigenaar van NOB Holding NV.

NOB Cross Media Facilities zal onderdeel worden van Technicolor Network Services. Dit is sinds 2004 het bedrijfsonderdeel van het Franse Thomson die filmdistributie en -productie, postproductie, DVD-productie alsmede technische video-expertise omvat in facilitaire zin waarbij playout, multimediadistributie, newsroomondersteuning, netwerk management en facilitaire ontwikkeling van tv-stations tot de kernactiviteiten behoren.

De Hilversumse Media Gate Way en de zogeheten ‘Master Control Room’ zijn met de verkoop voortaan in handen van het Franse Thomson SA. NOB Cross Media Facilities biedt plek aan 370 arbeidsplekken en heeftr een omzet van 50 miljoen euro. De CAO blijft ook na het overnameproces voor de werknemers gehandhaafd.

NOB Holding NV verkocht de afgelopen jaren het Media Park (aan TCN Property Projects), vijf nabewerkingsbedrijven aan United Broadcast Facilities (UBF), DutchView, Ciris en DutchView ENG aan Nimbus en Friesland Bank Participaties. Enkele bedrijven zijn verkocht aan het management, waaronder EFF, Heuvelman, Flashlight en Ampco. NOB Decor ging na overname door UBF financieel ten onder. NOB Holding NV blijft nog enkele jaren bestaan als (lege) holdingmaatschappij om ‘lopende vorderingen en verplichtingen’ af te handelen, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *