Casema: Publieke zenders in plaats van commerciële CNBC Europe en Performance

De publieke neventaakzenders Sterren.nl (TROS), Humor TV (VARA), 101TV (BNN) en Politiek24 (NOS) zullen waarschijnlijk medio november worden toegevoegd aan het digitale (plus)pakket van Casema. De pan-Europese versie van de commerciële financieel-economische nieuwszender CNBC en de Brits-klassieke zender Performance verdwijnen om capaciteit vrij te maken als gevolg hiervan uit het digitale aanbod van Casema. Dit heeft een welingelichte kring DutchMedia laten weten. Sterren.nl biedt net als de commerciële zender TV Oranje vooral Nederlands muziekprodukt; 101TV is het per 1 november te lanceren nieuwe jongerenkanaal van BNN, Politiek24 moet het parlementair kanaal van de NOS worden, terwijl HumorTV vooral cabaret en humor-gerelateerde programma’s zal uitzenden.

Aangezien Casema niet afdoende digitale capaciteit heeft, moest het om deze vier zenders toe te voegen kiezen voor twee zenders die uit het digitale ‘pluspakket’ geschrapt worden. CNBC Europe blijft overigens (zowel digitaal als analoog) in de ochtenduren te zien via National Geographic Channel. Een andere financiële nieuwszender – Bloomberg TV Europe – blijft wel via het digitale pakket 24 uur per dag beschikbaar. Gevolg van deze beslissing is ook dat de Amerikaanse talkshows van Jay Leno en Conan O’Brien eveneens verdwijnen via de digitale Casema-kabel, maar ook rechtstreekse verslaglegging van de Amerikaanse en Aziatische beurzen alsmede NBC News is straks niet langer via Casema te zien. CNBC Europe is in het Casema-gebied vanaf medio november alleen via de satelliet 24 uur per dag te ontvangen. Naar verluid wil Casema de reacties van het verdwijnen van deze zender afwachten om te bezien of deze beslissing wellicht in 2007 wordt heroverwogen. De afgelopen maand heeft Casema een enquete gehouden naar de populariteit van de zenders in haar digitale aanbod. Het digitale pluspakket kost bij Casema inclusief het analoge aanbod 24,90 euro per maand. Het digitale standaardpakket in onderdeel van het (analoge) standaardabonnement (14,95 euro per maand).

UPDATE
Een woordvoerder van CNBC Europe zegt desgevraagd tegenover DutchMedia te betreuren dat Casema besloten heeft de 24 uur-uitzending van CNBC Europe te staken vanwege capaciteitsproblemen. Volgens de woordvoerder bereikt CNBC Europe met name ‘senior business’ leiders in Nederland die een grote betrokkenheid hebben met de zender. CNBC Europe hoopt dat Casema haar capaciteitsproblemen oplost en de zender opnieuw 24 uur per dag zal doorgeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *