COMMENTAAR ‘Belgische verkiezingen staat voor suggestieve Antwerpse verkiezingsuitslag’

REDACTIONEEL COMMENTAAR – De Nederlandse televisie heeft op redelijk belachelijke wijze verslag gedaan van de Belgische gemeenteraads- en provinciale verkiezingen die zondag gehouden is. Of het nu NCRV Netwerk was, TROS/AVRO’s EénVandaag, NPS/VARA’s NOVA, RTL Nieuws of het NOS Journaal, allemaal zijn ze blind afgegaan op ‘het’ nieuws dat de populariteit Vlaams Belang gestopt zou zijn in Antwerpen; de Sociaaldemocratische SP.A-Spirit zou hebben gewonnen en gezegevierd. Dat is de kern van het nieuws dat het Nederlandse televisiejournaille over de gehouden verkiezingen haar kijkers voorhoudt.

Dat de werkelijkheid weerbarstiger en stukken genuanceerder ligt, deert blijkbaar niet voor de Nederlandse televisiemakers die bij dit onderwerp vooral op hypes afgaan en niet op het weergeven van feitelijkheden uit zijn. Grootspraak is politici – zeker in verkiezingstijd niet vreemd, dat is hetgeen de Nederlandse kijker voorgespiegeld kreeg. Wanneer was het bijvoorbeeld voor het laatst dat Elio di Rupo, leider van de sociaal-democratische PS – de grootste Franstalig Belgische partij – op de Nederlandse televisie te zien was, laat staan Didier Reynders, een van de leiders van de liberale MR?

Dat het Vlaams Belang groter dan ooit is in stemaantallen, en dat nog steeds meer dan een derde van de Antwerpenaren en een zeer groot deel van het Vlaamse electoraat voor de ‘Eigen Volk Eerst-gedachte kiest en dat deze partij meer zetels dan ooit kan invullen in Vlaanderen, is wellicht een niet met de bedachte hype overeenkomend feit. Een simpel kaartje op de website van de VRT leert hoe de feiten er voor staan. De verkiezingsuitslagen uit Vlaanderen leren ook dat met name de regerende VLD/Vivant verliezende partij is ten gunste van de CD&V/N-VA en de SP.A-Spirit. Uitleg hierover op de Nederlandse televisie? Een VLD’er hierover aan het woord? Nergens gezien! Deze tendens was al voor de Belgische provinciale en gemeenteraadsverkiezingen waarneembaar. In plaats van hierop in gaan en te laten zien wat hier aan de hand is, hielden de Nederlandse actualiteitenrubrieken en televisiejournaals zich voornamelijk bezig met Filip De Winter en Vlaams Belang. Hij was meer dan welkom bij Buitenhof (NPS/VARA/VPRO) en Business Class (RTL5/Harry Mens) waar hij alle ruimte verkreeg met nauwelijks weerwoord.

En een nog een ander interessanter gegeven is de Nederlandse televisiekijker volstrekt onthouden. Immers waar België zich in de optiek van veel Nederlandse journalisten beperkt tot Vlaandeern en in dit geval Antwerpen, is het blijkbaar al helemaal oninteressant om te zien wat er over de taalgrens gebeurt in Franstalig België. Dat de PS van Elio di Rupo in een aantal steden waaronder Charleroi en Huy na meer dan 30 jaar haar absolute meerderheid verliest ten gunste van met name de liberale MR en in een bepaalde mate de christendemocratische CDH en de redenen daarachter, kon geen Nederlandse tv-journalist deren! Blijkbaar waren de PS-schandelen te oninteressant? Net zoals de vraag waarom extreemrechts in Franstalig België in tegenstelling tot in Vlaanderen nauwelijks aanhang heeft. Vragen die toch een interessante reportage kunnen opleveren, zou je denken!

Schrijver Tom Lanoye zei al afgelopen zaterdag bij BNR Nieuwsradio dat het hem opviel dat een rubriek als NOVA slecht met de feiten omgaat en hij meermaals de Nederlandse tv-journalisten moest wijzen op feitelijke onjuistheden die simpel te voorkomen waren.

Gezien deze wijze van verslaglegging valt slechts te vrezen voor hoe het Nederlandse televisiejournaille zal omgaan met de federale Belgische verkiezingen volgend jaar. Voor een beter verslag kan in ieder geval worden uitgeweken naar het op (digitale) kabel en satelliet uitgezonden Franstalig Belgische RTBF Sat en de zenders van de Vlaamse VRT, die als unitaire omroeporganisaties bij dit onderwerp demonstreren pluriformer te zijn dan het Nederlandse (met name publieke) omroepbestel laat zien.

David de Jong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *