Maria van der Hoeven wil mediaminister blijven

Maria van der Hoeven wil graag mediaminister blijven. Dit verklaarde de OCW-minister tegenover DutchMedia. “Ja, ik wil mediaminister blijven, maar ik moet dan wel gevraagd worden,” aldus de CDA-bewindsvrouw. Van der Hoeven nam de post Media & Cultuur eind juni over van de afgetreden D66 staatssecretaris Medy van der Laan. Van der Hoeven is na 12 jaar de eerste minister die de post media & cultuur onder haar hoede kreeg nadat in 1994 de post media & cultuur tot die van een staatssecretaris werd gemaakt.

Maria van der Hoeven heeft in de korte tijd dat zij mediaminister is, enkele essentiĆ«le beslissingen voor het Nederlandse omroepbestel genomen. Zo verlengde Van der Hoeven de erkenningen van de omroepverenigingen tot 2010 (was 2008), verlengde de financiering voor FunX tot 2008 en wist als minister samen met EZ-collega Joop Wijn de omschakeling van analoge naar digitale televisie te realiseren met digitale free to air uitzendingen in de ether en op satelliet. Vandaag startte Van der Hoeven met een symbolische lancering de satellietuitzendingen van negen extra regionale zenders op satelliet (L1 was al te zien). De bedoeling is dat na 1 juli 2007 – als de markt voor dual LNB’s zich heeft ontwikkeld – de regionale zenders van de Astra1 afgaan en alleen op de Astra3-positie beschikbaar blijven (23,5 graden Oost). Op 11 december zullen de analoge etheruitzendingen van de regionale en landelijke publieke tv-zenders worden gestaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *