Oplossing KPN voor AT 5: in kanaaldeling met Nickelodeon. AT 5: onbespreekbaar

Amsterdams Wethouder Gehrels van media & cultuur heeft gemeld dat KPN een nieuw voorstel heeft gedaan om AT 5 te kunnen blijven uitzenden. Het voorstel is om AT 5 in de avond- en nachturen op het kanaal van Nickelodeon te laten uitzenden. The Comedy Box/The Box zou dan niet via DVB-T beschikbaar komen. Voor AT 5 is dit KPN-voorstel onbespreekbaar, ze ziet dit als luchtballon. Voor hoelang dit oplossingsvoorstel van KPN geldt (het AT 5-KPN contract verloopt op 1-1-2007), is onduidelijk. KPN gaf eerder aan niet in de openbaarheid over de kwestie te willen spreken totdat duidelijkheid is verkregen over wat er gaat gebeuren. Morgen organiseert KPN evenwel een nationale persconferentie over de omschakeling van analoge naar digitale etherltelevisie.

AT 5 sprak in de Commissie Media & Cultuur van de gemeenteraad van Amsterdam die zich unaniem achter het streven van AT 5 schaart. PvdA-raadslid Jos Straub verbaasde zich over het hoge percentage niet-kabelkijkers in het UPC-gebied (18 %). AT 5-directeur John de Zwart bepleitte een ontvangst ‘voor iedereen’, het liefst op de publieke frequentie van de NOS waar nu het commerciele CNN International op wordt uitgezonden ten behoeve van het commerciele KPN-aanbod. Gekscherend zei wethouder Gehrels dat als niet opgelet wordt, de slogan ‘Amsterdam kijkt een beetje AT 5’ in plaats van de AT 5 slogan ‘Een beetje Amsterdam kijkt AT 5’ moet worden geplaatst, doelend op het beperktere bereik met alleen kabeldistributie voor de hoofdstedelijke zender. In antwoord op vraag van D66-raadslid Petra Hoogerwerf zei John de Zwart dat politek Den Haag zenders als AT 5 zijn vergeten in de discussie over de digitale ether, terwijl provinciale publieke zenders en landelijke publieke zenders wel alle aandacht krijgen. Maarten van der Meer van GroenLinks wees er daarbij op het gek te vinden dat TV Noord-Holland met haar provinciale editie in Amsterdam te vinden is via DVB-T en niet met de Amsterdamse editie. Wethouder Gehrels zei toe alle wegen te bewandelen opdat AT 5 beschikbaar zal kunnen blijven via DVB-T.

Onduidelijk is wat de NOS Raad van Bestuur vindt van het idee van AT 5 om op de NOS-mux voor Amsterdam te worden geplaatst. De woordvoerder van de NOS Raad van Bestuur was niet bereikbaar voor commentaar .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *