CvdM wil opheldering overdracht licentie RTL FM aan Sky Radio

Het Commissariaat voor de Media wil opheldering over een mogelijke (praktische) overdracht van de licentie van RTL FM aan Sky Radio Groep. Dit meldt het Commissariaat voor de Media aan DutchMedia. Sky Radio vult sinds 1 oktober jl. de zendtijd van de kabel, internet en satellietradiozender van RTL Nederland in. Sinds eind november zendt de Sky Radio Groep onder de naam “Sky Radio The Christman Station” uit op het kanaal van RTL FM. Het station presenteert zich ook onder die naam, waarbij eens per uur de melding ‘RTL FM presenteert Sky Radio The Christmas Station’ the horen is. Sky Radio Groep verklaarde eerder diensten te verrichten voor RTL FM, maar geen eigenaar te zijn van het radiostation.

Opvallend is daarbij dat het er op lijkt dat (nagenoeg) alle programmatische beslissingen omtrent het radiostation thans genomen worden door Sky Radio Groep en niet door RTL FM/RTL Nederland. Artikel 71a lid 5 van de Mediawet stelt expliciet dat commerciĆ«le uitzendlicenties van radio- en tv-stations niet overdraagbaar zijn. De bedrijven (in casu RTL FM BV) waar deze inzitten zijn overigens wel verkoopbaar.RTL heeft overigens een geschiedenis op dit punt omdat RTL Nederland in feite op dezelfde wijze werkt als waarop Sky Radio Groep (dienstenlevernacier) voor RTL FM de zender invulling geeft. RTL Nederland heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat CLT-Ufa SA (RTL Group SA) de licentiehouder is van de tv-stations RTL 4, RTL 5 en RTL 7. RTL Nederland BV levert daarbij haar ‘diensten’ aan het in Luxemburg gevestigde bedrijf. Het Commissariaat oordeelde eerder dat in feite RTL Nederland de licentiehouder behoort te zijn en niet CLT-Ufa SA, maar door een niet afgeronde juridische srijd is dit nooit opgehelderd. RTL Group profiteert op deze manier van het gebrek aan toezicht in Luxemburg en veel lichtere regels in Luxemburg. Deze kwestie is alleen met een juridische procedure tussen de Nederlandse en Luxemburgse staat op te lossen, maar is om diplomatieke redenen nooit gevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *