National Geographic Channel: meerderheid voor News Corp-bedrijven

NBC Universal heeft haar 25 % aandeel in National Geographic Channel verkocht aan News Corp. Daarmee neemt NBC Universal afscheid van de natuurdocumentairezender die op 1 juli 1998 voortkwam uit het toenmalige NBC Europe. Volgens woordvoerders van National Geographic Channel en CNBC Europe, blijft ondanks de aandelenverkoop CNBC Europe in de ochtenduren te zien via het kanaal van National Geographic Channel. De National Geographic Channel-zegsman verwacht niet dat deze uitzendingen op korte termijn zullen verdwijnen op het kanaal van National Geographic Channel, aangezien daar langlopende afspraken over zijn gemaakt. CNBC Europe is eigendom van NBC Universal.

News Corp, het bedrijf van Keith Rupert Murdoch heeft middels zijn bedrijven 75 % van National Geographic Channel in handen gekregen. De Nederlandse operatie van National Geographic Channel valt onder de Britse joint-venture waarbij BSkyB 50 % van de zender bezit, News Corp 25 % en National Geographic Society de resterende 25 %. BSkyB is de Britse deelneming van News Corp. die verantwoordelijk is voor Sky in het Verenigd Koninrijk, de grootste en meest succesvolle betaaltelevisie-onderneming van Europa. Naast CNBC Europe is NBC Universal in Europa actief met o.a. Das Vierte (Duitsland), 13th Street (Duitsland, Frankrijk), SciFi (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje), Studio Universal (ItaliŽ©†alsmede deelnemingen in o.a. de History Channel (Verenigd Koninkrijk, Italie, Spanje, Duitsland) en Biography Channel.(Spanje, Verenigd Koninkrijk).

One thought on “National Geographic Channel: meerderheid voor News Corp-bedrijven”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *