AT 5 blijft part time via Digitenne van KPN te zien; Tien 24 uur

De hoofdstedelijke publieke zender AT 5 blijft via het betaalaanbod ‘Digitenne van KPN’ beschikbaar. Dit zijn AT 5/Salto, Talpa TV BV, MTV Networks BV en Koninklijke KPN NV met elkaar overeengekomen. In de nieuwe constructie zal AT 5 per 8 januari aankomende voortaan van 18 tot 06 uur worden uitgezonden. Tot 8 januari is AT 5 nog 24 uur per dag beschikbaar via het KPN-aanbod. Nickelodeon blijft dankzij de nieuwe overeeenkomst via Digitenne van KPN alleen van 06 tot 18 uur te zien; The Box/Comedy Box komt hierdoor voorlopig niet via DVB-T beschikbaar. Tien (voorheen Talpa) zal als gevolg hiervan per 8 januari 2007 24 uur per dag beschikbaar komen voor de digitale etherkijkers van KPN, tegemoetkomend aan de 24 uurs-wens van de zender van John de Mol.

AT 5 ziet deze oplossing als overbrugging. In principe is dit voor de periode tot 1 oktober 2007 overeengekomen. De hoofdstedelijke publieke zender wil liever free to air 24 uur per dag worden uitgezonden en tracht daartoe aansluiting te vinden op de frequentie van de publieke landelijke omroep (NOS). Hiertoe hebben de journalistenvakbond alsmede AT 5 zelf een vraag neergelegd bij de landelijke politiek. De SP Tweedekamerfractie heeft dit middels kamervragen aan de CDA-minister van OCW (Maria van der Hoeven) gedaan, waarbij deze expliciet heeft gevraagd om de realisatie van uitzending van AT 5 op de publieke NOS-frequentie.

Desgevraagd zegt John de Zwart, directeur van AT 5 over de kwestie: “Als je kijkt naar AT 5 en het belang binnen de Stadsregio Amsterdam dan vind ik dat er vrij luchthartig wordt omgesprongen met een zender voor meer dan 1 miljoen inwoners die afhankdelijk zijn voor hun nieuws van een lokaal medium. Het is raar dat het allemaal regionaal en provinciaal geregeld is en niet na wordt gedacht; zijn er nog steden in dit land? Blijkbaar is dat een provinciale aangelegenheid, het lijkt dan net alsof we in een plattelandscultuur leven, terwijl veel mensen in een stad wonen. Amsterdammers kunnen wel vrij (ongecodeerd, red.) naar de Rotterdamse provinciale zender kijken (TV Rijnmond, maar ook TV Flevoland, red.) maar niet naar de eigen stadszender,” waarmee deze doelt op het niet opnemen van AT 5 in het publieke free to air deel van de aan de NOS beschikbaar gestelde DVB-T frequentieruimte.

5 thoughts on “AT 5 blijft part time via Digitenne van KPN te zien; Tien 24 uur”

  1. Enig idee wat voor gevolgen deze verandering heeft voor de doorgifte van Nickelodeon buiten de Randstad. In de buitenrandstedelijke gebieden waar Digitenne reeds is gestart delen Nickelodeon en Talpa nog een kanaal. AT5 wordt vooralsnog alleen in de Randstad doorgegeven. Is deze nieuwe zendercombinatie straks ook buiten de Randstad te ontvangen of zijn Digitenne-abonnees buiten de randstad straks verstoken van Nickelodeon? :-S

  2. Goede vraag! Helaas is me dat niet geheeld duidelijk. De persoon bij MTV Networks BV die ik daarover het eea vlak voor kerst wilde vragen, was helaas niet meer bereikbaar en is pas op 8 januari terug, als het in de praktijk duidelijk is geworden.

    AT 5 meldde me dat het zo zou zijn dat ze ook buiten de Randstad samen met Nickelodeon te zien zullen zijn, maar helemaal 100 % zeker wisten ze het ook niet, vandaar dat ik nog even van MTV Networks BV wilde vernemen. En KPN? daar kwam ik ook niet echt uit met deze vraag ivm de kerstperiode…

  3. Waar woon je precies buiten de Randstad? Ik krijg hier in Arnhem het signaal van Lopik waar (o.a.) AT5 op zit met een kwaliteit van +/-30% binnen, niet goed genoeg voor optimaal ontvangst dus. BBC World zit ook op die multiplex, en die wordt vooralsnog ook niet buiten de Randstad aangeboden door Digitenne. De rest van het pakket krijg ik wel binnen vanuit Nijmegen

    Zou het best een kwalijke zaak vinden als Nickelodeon over een paar dagen alleen nog voor de Randstadkijkers beschikbaar is. Betalen we hetzelfde maandbedrag voor een abbo maar krijgen we (voorlopig) wel 2 zenders minder dan in de Randstad. Ik hoop dat hier iets aan gedaan word op korte termijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *