Digitenne van KPN: Nickelodeon/AT 5 en 24 uur Tien gestart

Zoals eerder aangekondigd zendt de Talpa-zender Tien voortaan 24 uur per dag uit via het DVB-T betaalaanbod Digitenne van KPN. Nickelodeon en AT 5 delen voortaan een kanaal, maar AT 5 zal met de uitrol van Digitenne van KPN buiten de Randstad ook landelijk via DVB-T zichtbaar worden van 18 tot 06 uur. Van 06 tot 18 uur is Nickelodeon op dit kanaal zichtbaar. KPN kondigde aan dat deze situatie in ieder geval tot 1 oktobe als zodanig overeengekomen is. Zoals bekend wenst AT 5 als publieke (lokale) hoofdstedelijke zender in de regio Amsterdam ongecodeerde distributie via de publieke multiplex van de NOS en hoopt op politieke interventie nu de NOS Raad van Bestuur daar nee op heeft geantwoord.

Als gevolg van de wijzigingen bij KPN heeft het ‘groene’ bedrijf besloten BBC Prime – net als BBC World – alleen binnen de Randstad beschikbaar te stellen. KPN verwacht dat eind maart BBC Prime ook voor kijkers buiten de Randstad beschikbaar zal komen. Hoe ze dat wenst te realiseren is niet duidelijk. KPN heeft voor landelijke distributie van Nickelodeon/AT 5 gekozen met name omdat MTV Networks BV (eigenaar Nickelodeon) landelijke distributie van de kinderzender west. Als gevolg van de overeenkomsten is de avondzendtijd met Nickelodeon en Comedy Box (The Box) niet te zien via DVB-T. Ook is de beeldkwaliteit voor AT 5 iets lager, aangezien op EEN frequentie met een bandbreedte van 19,91 Mbit/s uitzendt waar in totaal acht tv-zenders op worden uitgezonden, terwijl het voorheen op een frequentie van vijf tv-stations en drie radiostations met soortgelijke bandbreedte uitzond.

7 thoughts on “Digitenne van KPN: Nickelodeon/AT 5 en 24 uur Tien gestart”

  1. De multiplex met acht tv stations is de enige met 19,9 Mbps. De andere multiplexen hebben maar 14,9 Mbps.

  2. Als BBC Prime weer beschikbaar komt voor abonnees buiten de Randstad vanaf maart, lijkt het mij dat ze de multiplex die momenteel nog alleen de randstad bedient (met o.a. Prime maar ook BBC World en TV Rijnmond/Flevoland) ook wordt ingeschakeld in Nijmegen, Eindhoven Oost en Smilde (alsmede nieuwe regio’s die tussen nu en maart worden toegevoegd). Veel ruimte is er op de andere multiplexen volgens mij niet meer over.

    Hoewel ik het best leuk vind om AT5 hier binnen te krijgen in Arnhem vind ik het jammer dat ik BBC Prime (voorlopig) kwijt ben, dus ik hoop maar dat KPN er ook echt werk van gaat maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *