BNN en NOS Raad van Bestuur lijnrecht tegenover elkaar vanwege ‘Steengeyl’.

De omroepvereniging BNN en de NOS Raad van Bestuur staan lijnrecht tegenover elkaar aangaande het programma ‘Steengeyl’. BNN stuurde afgelopen ochtend een persbericht met de mededeling het televisieprogramma ‘Steengeyl’ terug te trekken omdat vanuit de netcoördinatie ‘besloten’ was de uitzending rond 01 uur ‘s nachts te verplaatsen terwijl oorspronkelijk het uitzendtijdstip van vrijdagavond 23:30 uur was aangewezen. De NOS Raad van Bestuur reageerde daarop met de mededeling dat netcoördinator Roek Lieps het besluit van BNN ‘voorbarig’ vindt.

Volgens de NOS Raad van Bestuur is besloten ‘in overleg met alle omroepen’ en ‘op verzoek van veel kijkers’ de herhaling van De Wereld Draait Door te vervroegen naar 23:30 uur. Daarnaast heeft de ‘netcoördinatie’ op basis van een proefaflevering ‘gerede twijfel’ over de vraag of het programma ‘in zijn huidige opzet en op het beoogde tijdstip kan bijdragen aan de gezamenlijke doelstellingen van Nederland 3’.
Vanuit deze gedachte – zo stelt de NOS Raad van Bestuur – is na overleg met BNN voorgesteld om de uitzendingen ‘vanuit de luwte van de nacht’ door te ontwikkelen om ‘bij succes alsnog elders in het schema te gaan uitzxenden’. BNN-mediadirecteur Maarten van Dijk stelt in een verklaring daarop ‘veel vertrouwen’ te hebben in de samenwerking met GeenStijl, maar geen ‘geld te gaan uitgeven en moeite te doen voor een programma dat diep in de nacht wordt uitgezonden. [..] We gaan geen televisie maken voor vier man en een paardenkop; dat is een diskwalificatie van ons en van onze achterban. Het is jammer dat een zender als Nederland 3 veilige televisie laat prevaleren boven een experiment,” aldus de BNN-verantwoordelijke.

Zendercoördinator Roek Lips zegt in zijn verklaring de beslissing van BNN te betreuren. Woordvoerder Jeroen Wassenberg zegt in een toelichting dat met name op basis van de kwaliteit van de proefaflevering het besluit is gevallen. Wassenberg zegt te snappen dat hiermee de NOS Raad van Bestuur zich begeeft op het snijvlak van discussie over de inhoud en het zenderprofiel. De woordvoerder verwacht niet dat BNN naar juridische wegen zal zoeken om haar gelijk te halen. BNN heeft zich altijd constructief in de overleggen opgesteld en heeft tot nu geen kostbare juridische middelen aangegrepen om te trachten gelijk te halen. Het aangekochte BNN-programma ‘The Dudesons’ blijftr overigens wel in de nacht geprogrammeerd staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *