Martijn van Dam (PvdA) vraagt opheldering handelwijze KPN bij DVB-T ontvangers

Martijn van Dam, tweede-kamerlid voor de PvdA heeft mediaminister Plasterk (PvdA) om opheldering gevraagd aangaande de handelwijze van Koninklijke KPN NV bij DVB-T ontvangers. Van Dam stelt de vragen naar aanleiding van een artikel en redactioneel commentaar van DutchMedia van 9 december jl. over de uitschakeling van de analoge etherzenders en hoe Koninklijke KPN NV daarmee omgaat.┬á Koninklijke KPN NV is voor 90 % eigenaar van Digitenne Holding BV, de licentiehouder van de commerciele DVB-T frequenties, alsmede via KPN Broadcast Services de zenderexploitant daarvan. Ook verzorgt KPN Broadcast Services de zenderexploitatie van het publieke DVB-T frequentienetwerk. KPN verkoopt via (o.a.) de eigen verkoopkanalen operator gebonden DVB-T ontvangers voor zowel haar eigen betaaltelevisiepakket ‘Digitenne van KPN’ alsmede het (free to air) ‘publieke omroep’ pakket.

Tijdens de destijds gehouden persconferentie bevestigde KPN het bestaan van beperkingen op DVB-T ontvangers waardoor ontvangst van Free to air signalen die niet door KPN zijn gemarkeerd, geblokkeerd worden. Aangezien over enige tijd een zesde en zevende nationaal DVB-T frequentienetwerk zal worden uitgegeven, kan KPN – indien deze aan een ander dan KPN vergeven wordt – de toegang tot de KPN-ontvangers blokkeren. Ook kan KPN bij het moeten aanbesteden van de DVB-T zenderexploitatie door de publieke landelijke omroep (Nederlandse Omroep Stichting) de ontvangst van Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regio-zenders laten blokkeren als een ander dan KPN Broadcast Services de aankomende aanbesteding van de zenderexploitatie wint. DutchMedia heeft KPN opnieuw naar aanleiding van het indienen van de vragen van Martijn van Dam op opheldering gevraagd hoe deze daar thans tegenaankijkt, maar heeft daar nog geen reactie van vernomen.

Martijn van Dam stelt dat KPN haar machtspositie lijkt te gebruiken om haar concurrentiepositie te versterken en wil een garantie van de mediaminister opdat de komende aanbesteding van de NOS niet beinvloed zal worden door de machtspositie van KPN. Ook vraag Van Dam om overleg tussen de minister om ervoor te zorgen dat de beperkingen op de KPN-DVB-T ontvangers worden opgeheven opdat bijvoorbeeld ook ontvangst van publieke zenders in grensgebieden van omliggende landen mogelijk wordt, als dat geblokkeerd is.

6 thoughts on “Martijn van Dam (PvdA) vraagt opheldering handelwijze KPN bij DVB-T ontvangers”

 1. Als KPN dan ook even alle regionale zenders verschillende PID-codes meegeeft, kan ik ook meerdere regio’s tegelijk in de zenderlijst inlezen in grensgebieden.

 2. Goed nieuws van de politiek. Laten ze zich er maar mee bemoeien. Het is te zot voor woorden dat zij ons de wet voorschrijven welke ontvanger we moeten nemen.
  reebox en topfield zijn prima ontvangers.

 3. Let wel, het gaat om een gedeelte van de ontvangers die KPN verkoopt, want de Samsung ontvangers hebben geen moeite met andere FTA zenders (zoals de Duitse). Het gaat misschien om de wat oudere ontvangers uit het Digitenne tijdperk voordat KPN het overnam…

 4. Het betreft ook de finepass twintuner met harde schijf die door digitenne verkocht werdt. Deze werkt alleen met een kaart van digitenne en niet met een kaart van kpn. Een overblijfsel van de tijd dat digitenne en kpn concurenten waren. De gebruikers zitten nog steeds met de lasten daarvan.

  Het is zelfs zo dat de opnamen gecodeerd op de harde schijf opgeslagen wordt en elke maand wordt de sleutel veranderd. Dus opnamen van de vorige maand zijn niet meer af te spelen. Wil je een kopie maken door het op een andere recorder op te nemen. Bv omdat je het na de 31ste van een maand wilt gaan bekijken dan lukt dat niet door de macromedia beveiliging.
  En dat geld voor alle zenders, dus ook ned 123.

  Het lijkt mij dat als er een nieuw systeem op de markt gebracht wordt dat je dan juist geen beperkingen aan het gebruik op moet gaan leggen. En de “first adapters” moet omarmen in plaats van commercieel uit te melken.

  Omdat kpn/digitenne de gebruikers min of meer gijzeld door de onnodige beperkingen zit ik nu bij de firma canal digitaal.

  Het is gewoon jammer dat een veelbelovend systeem door strikt zakelijk te handelen om zeep geholpen wordt.

 5. het is “ongewenst bizar” dat je digitale ether tv denkt te kunnen ontvangen en dat je in een “afgesloten digitenne netwerk” beland, waar men jouw ontvanger door middel van een smartcard een netwerklock kan geven, zodat je niet eens je eigen provinciezender en regiocalamiteitenzender vrij bent om te kiezen.
  Ik betaal voor mn zender via de provinciale subsidie en onderhoud het netwerk via mijn inkomstenbelasting, betaal een digitenne abonnement van 13,95 maar ik kan er niet naar kijken en luisteren als het om mijn eigen regio gaat….
  mitchel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *