Nederlandse dochter ProSiebenSat.1 Media onderzoekt vierde zender: belspellen of nieuws?

SBS Broadcasting BV, sinds één week onderdeel van ProSiebenSat.1 Media AG onderzoekt de komst van een vierde Nederlandse zender. Volgens (programma)directeur Eric van Stade staan alle opties nog open. Van Stade zegt desgevraagd tegenover DutchMedia dat goed gekeken wordt naar het zenderpalet van ProSiebenSat.1 in Duitsland die naast de generalistische zenders ProSieben, Sat.1 en Kabel Eins, ook de nieuwszender N24 en de ‘participerende’ zender NeunLive in haar aanbod heeft. Van Stade zegt dat de mogelijkheden voor een nieuwszender alsmede ‘participerende’ zender onderzocht worden. Participerende televisie zoals NeunLive deze uitzendt, betekent een combinatie van (bel)spellen, (bel)quizzen, Astro-uitzendingen en erotische bel-uitzendingen. Alhoewel SBS – behoudens Hart van Nederland – geen nieuwsorganisatie heeft, ziet Van Stade mogelijkheden om in samenwerking met N24 een Nederlandse versie op te zetten. Met het onderzoek naar een vierde zender hoopt de Nederlandse ProSiebenSat.1 Media AG-dochter te kunnen meegaan in de concurrentie nu RTL Nederland en RTL Group SA aan hebben gekondigd met het Luxemburgse RTL 8 te komen als vierde op Nederland gerichte RTL-zender (die de plek van Tien zou innemen).

Het startmoment van RTL 8 is afhankelijk van toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Alhoewel RTL Nederland naar verluid hoopt op een start op of voor 18 augustus (start voetbalseizoen). RTL heeft haar groots opgezette najaarspresentatie in de laatste week van juli gepland. SBS Broadcasting BV heeft geen formeel bezwaar ingediend hiertegen, maar wel een uitgebreide vragenlijst van de NMa verkregen die ze uitgebreid zegt te zullen bestuderen en zo goed mogelijk in te vullen. Volgens Van Stade is SBS er niet op uit om RTL per se dwars te zitten, maar tracht RTL in zijn optiek haar marktmacht te vergroten. Nu John de Mol ook een aanmerkelijk belang heeft verkregen in Endemol, compliceert dit marktverhoudingen. SBS Broadcasting BV neemt thans overigens nauwelijks Endemol-producties af. Van Stade zegt dat deze Endemol als producent niet wil uitsluiten. Een aantal voorkeursrechten die Endemol sowieso heeft lopen bij RTL, maken in combinatie met de nieuwe overeenkomsten tussen RTL en Talpa/John de Mol het voor SBS niet eenvoudig om grootschaliger (nieuwe) Endemol-produkties af te nemen.

Ingewijden verwachten dat verschillende marktpartijen tegen een aantal nieuw te ontstane machtsposities tussen Endemol, RTL en John de Mol middels hun door de NMa gevraagde zienswijzen de facto toch bezwaar zullen aantekenen en dat de NMa-procedure om die reden langer zal duren dan 4 weken. Dezelfde ingewijden verwachten wel dat de NMa toestemming zal geven, maar wellicht pas na een uitgebreid (drie maanden) onderzoek waardoor de overname van Radio 538 en de gegarandeerde content-overeenkomst met Talpa (waaronder de overname van het Eredivisie-voetbal) nog niet kan worden geimplementeerd. Meer over het SBS-seizoen en een analyse over de RTL/Talpa overeenkomst binnenkort op deze plek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *