Meerjarenbegroting NOS 2008: Televisie

Het aanbod op televisie zal in 2008 op deze segmenten worden gewijzigd op Nederland 1, 2 en 3, zo blijkt uit de meerjarenbegroting 2008 van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS):

KUNST en EXPRESSIE
Meer coordinatie tussen Cultura en de culturele rubrieken op Nederland 1, 2 en 3. Er zullen meer culturele evenementen worden verslagen. Nieuwe kunst en cultuurrubrieken krijgen een kans om zich te kunenn ontwikkelen. De zaterdagavond van 18 tot 20 uur worden meer dan voorheen op Nederland 3 familieuren met drama, evenementen en amusement. De kinderzender (Z@pp/Z@ppelin) moet als crossmediaal platform worden uitgebouwd.

LEVENSBESCHOUWING, CULTUUR, KENNIS EN WETENSCHAP

Op Nederland 2 zal meer levensbeschouwelijk debat moeten plaats vinden. Nieuwe formats voor levensbeschouwing moeten op Nederland 2 worden ontwikkeld. Documentairerrubrieken moeten als het aan de Raad van Bestuur ligt, beter op elkaar worden afgestemd. Dit geldt ook voor kennis en wetenschap dat prominenter onderdele zal worden van de programmering op Nederland 2, waarbij een digitaal wetenschapelijk platform zal worden ontwikkeld. Onder de noemer Mediawijsheid, wil de publieke landelijke omroep een rol gaan spelen bij media-opvoeding samen met het ministerie van OCW.

AMUSEMENT en SPORT

De amusementstitels op met name Nederland 1 zal worden ‘verbreed’ en worden uitgebreid om ‘sociale cohesie’ te bevorderen en ‘verschillende langen van de bevolking’ aan te spreken. De NOS-meerjarenbegroting stelt omtrent de samenvatrechten van het Eredivisievoetbal onomwonden dat dit bij de publieke landelijke omroep ‘hoort’, al zij nhier de ‘benodigde financiele middelen’ niet voorhanden, zo meldt de meerjarenbegroting, maar ‘waar mogelijk’ wil de NOS meebieden op sportrechten van brede sportwedstrijden. Op Nederland 1 zal in de hele zomer een sportgerelateerde talkshow worden ontwikkeld. Op Nederland 1 zal verder nieuwe comedy en ‘scripted reality’ worden ontwikeld, alsmede dramaseries.

MARKTAANDEEL NEDERLAND 1, 2 en 3

Nederland 1, 2 en 3 zullen in 2008 een marktaandeel van 33 % moeten blijven bereiken: 17 % voor Nederland 1, 8 % voor Nederland 2 en 8 % voor Nederland 3. Bij de commercieel aantrekkelijke doelgroep 20 tot 49 jarigen is het doel voor Nederland 1 14 % marktaandeel.

THEMAKANALEN

Voor de themakanalen werkt de NOS Raad van Bestuur aan verdere samenwerking tussen de omroepverenigingen die elk verantwoordelijkheid op zich genomen hebben voor een of meer themakanalen. In 2008 zullen de themakanalen worden ‘herijkt’.Ook wordt gekeken of meer gezamenlijk gekomen kan worden tot coordinatie, waaronder ook een gezamenlijk playoutsysteem. Er wordt ook een thematekstsysteem ontwikkeld om voor doven en slechthorenden ondertiteling te beginnen. (c) DutchMedia.

One thought on “Meerjarenbegroting NOS 2008: Televisie”

 1. hallo,
  kwou reageren op de meerjarenbegroting NOS.
  kvind het goed dat dr nu meer geld bij komt..khoop dat daar mooie nieuwe eigen tv produkties van gemaakt gaan worden van die 50 milJ EURO..die de nos dr bij krijgt..verdr had mn de omroep reklame vrij moeten maken verlost van alle dwang over kijkcijfers.
  natuurlijk zou op mn minst 33 % procent moeten gehaald worden aan kijkcijfers..anders is het gewoon weggegooid geld.
  en waar de omroep in verstik is die 26 of zendgmachtigden zijn het dr gewoon veel teveel.
  kzou het liefst het VRT model zien doet het uitstekend en wordt alleen via een beheersovereenkomst metde overheid gefinancierd.
  dus met belastinggeld/merchendising/sponsors.
  alleen radio heeft reklame en das wel jammer.
  tis 1 van de weinige omroepen in europa die nog reklame vrij is en best leuke tv maakt dus het is wel te doen.
  trouwens 2 publieke tv netten is voor nl genoeg..de rest zou via via themakanalen op internet uitgebreid kunnen worden en dat gebeurd ook nu al fantastisch..
  bvn zou ook best op de kabel mogen als 3e net inpl.van nederl 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *