Overname Radio 538 en deelname RTL Nederland op 1 oktober geeffectueerd

De overname van Radio 538 door RTL Nederland en de deelname van Talpa Media Holding NV in RTL Nederland is per 1 oktober jl. geëffectueerd. Dit bevestigt Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa Media Holding NV. Ook RTL Group SA bevestigt de overeenkomst.
Daarmee heeft RTL Group SA in Nederland sinds 1 oktober jl. opnieuw de controle over een radiozender. RTL Group SA heeft per 1 oktober jl. een belang van 73,7 % in RTL Nederland BV. Talpa Media Holding NV 26,3 %. Dit is overeenkomstig hetgeen Talpa Media Holding NV en RTL Group SA op 26 juni jl. aankondigden. Talpa Media Holding NV zal één van de vier commissarissen van RTL Nederland aan kunnen wijzen. Het is nog onbekend wie dat zal zijn. Productiemaatschappij Blue Circle BV dat onder RTL Group Beheer BV valt alsmede enkele andere RTL Nederland-onderdelen die buiten RTL Nederland BV vallen, zijn geen onderdeel van deze overeenkomst. RTL Group Beheer BV handelt onder de naam RTL Nederland en net als bij RTL Nederland BV, is Fons van Westerloo daar algemeen directeur van.

De effectuering van de eerder overeengekomen zaken duurde nadat de NMa medio augustus toestemming gaf, nog enige tijd, aangezien nog een uitgewerkte overeenkomst moest worden overeengekomen. Daarin is ook opgenomen hoe om te gaan met een eventeele afstoten door Talpa Media Holding NV van haar RTL Nederland-aandeel. Volgens Notermans is het de intentie van Talpa Media Holding NV om deze aandelen lange tijd te behouden, maar de wereld verandert wel waardoor omstandigheden anders kunnen worden en daarmee de strategie van het bedrijf. Talpa Media Holding NV is voor 80 % in handen van John de Mol (via Talpa Beheer BV) en voor 20 % van Rabo Participaties BV. RTL Group SA is voor 89,8 % in handen van het Duitse Bertelsmann AG dat door de familie Möhn wordt gecontroleerd. RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 zijn formeel Luxemburgse zenders en geen onderdeel van RTL Nederland, maar onderdeel van CLT-UFA SA, de entiteit van RTL Group SA die de Luxemburgse licenties houdt. RTL Nederland levert hier haar diensten voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *