Nieuw aanbod @Home, Multikabel en Casema: zenderkaart openbaar

Het nieuwe aanbod van @Home, Multikabel en Casema is openbaar gemaakt. Op een discussieforum over @Home en Casema is een zenderkaart geplaatst die het nieuwe aanbod weergeeft. Woordvoerders van Casema en @Home hebben aangegeven geen informatie over het nieuwe aanbod te geven aan de pers omdat deze eerst ‘de klanten’ willen informeren. Toch lekte een en ander uit en hadden bepaalde zenders eerder geen moeite om hun komst aan te kondigen.

Naar verwachting zal @Home als eerste aanbieder ‘over’ gaan naar het nieuwe uniforme aanbod, naar verwachting op 28 november. In het digitale basisaanbod zal de Arabische versie van Al Jazeera ‘nieuw’ zijn, evenals de Franse publieke zender France 2 terugkeren. Het ‘keuzepakket’ aanbod blijft bestaan. In het ‘kennis & nieuws’ segment zijn History Channel en NostalgieNet nieuw. Opvallend genoeg is Het Gesprek bij de Zesko-kabelbedrijven alleen tegen extra betaling 24 uur per dag beschikbaar in dit pakket. In het kinderpakket zullen Nick Toons en Nick Hits van MTV Networks BV worden opgenomen als nieuwe zenders. In het sportaanbod is Car Channel nieuw terwijl in het muziekaanbod TMF Pure (van MTV Networks BV) nieuw is. De Indonesische zender Garuda TV is voor de afnemers van het TV Digitaal Totaal aanbod nieuw, net als het nonstop audioaanbod van XLNT Radio dat voor alle afnemers van één of meer keuzepakketten is opgenomen. Verder is in het Hindi-aanbod B4U Movies nieuw evenals Phoenix CNE in het Chinese aanbod.

Voor @Home klanten verdwijnen de muziekzenders MTV Hits, MTV Base alsmede MTV Two. De religieuze zenders Family 7, Geloven (NCRV) en Omega TV (EO) staan ook niet op de nieuwe zenderkaarten. De Antilliaanse optiezender A-TiVi, de Britse nieuwszender Sky News, de financieel-economische zender Bloomberg TV, de entertainment-nieuwszender Star!, de klassieke muziek-zender Performance, alsmede de sportzenders RaceWorld en Sailing Channel verdwijnen evenzo uit het aanbod. Eerder werd al aangekondigd dat X-MO nieuw als optiezender zal worden aangeboden (homo-erotiek), waarbij in de loop van 2008 Out TV op dit kanaal zal worden aangenomen.

Voor Casema-klanten zal de unfiormering met het @Home aanbod vermoedelijk ergens in december worden doorgevoerd. Daar verdwijnen MTV Two, A-TiVi, Sailing Channel, Blue Hustler, Adult Channel, Bloomberg TV, ERT Sat (Grieks) en 10 non stop audiozenders van Music Choice. In het digitale basispakket komen ZiZone, Al Jazeera (Arabisch), SWR Fernsehen, NDR Fernsehen en TRT Int (zat in optiepakket). Net als al bij @Home het geval was, zullen themapaketten worden geintroduceerd, waarbij het digitale pluspakket blijft bestaan als ‘TV Digitaal Totaal’.

Hierin zullen de ‘harde’ erotische zenders Hustler TV (nieuw), Private Spice en de softerotische zender Playboy TV worden gecombineerd met de publieke Britse zenders BBC 3, BBC 4, alsmede de Frans/Duitse publieke culturele zender ARTE en de Nederlandse publieke themazenders HilversumBest, 101 (BNN), Cultura (NPS) en Opvoedendoejezo (KRO). Ook de commerciele zenders Fashion TV, BBC Prime, Garuda TV (Indonesisch) en de Duitse zenders ProSieben, Sat.1 en Kabel Eins maken deel uit van dit aanbod. Verder zijn voor Casema-klanten in de keuzepakketten ActionNow (film & entertainment), Nat Geo Wild (kennis & nieuws), Het Gesprek (kennis & nieuws), NostalgieNet (kennis & nieuws), CNBC Europe (terug in kennis en nieuws), Dier & Natuur TV (AVRO in kids), MTV Brand New (in muziek), TMF Pure (in muziek), Car Channel (in sport) en XMO (in homo-lifestyle) nieuw. Het aanbod voor Chinezen (Phoenix CNE en TVBS Europe) alsmede Hindi (B4U Movies en Zee TV) blijft bestaan. Het Turkse zenderpakket zal bij @Home later worden geïntroduceerd. Nieuw is ook voor Casema-klanten het XLNT non stop audio-aanbod.

ARTE en Het Gesprek reageren als eerste zenders op dit nieuwe aanbod. Volgens Het Gesprek is nog geen overeenstemming gesloten over de digitale kabeldistributie en is uitgangspunt zo breed mogelijke doorgifte. Ook ARTE zegt nog in overleg te zijn met de nieuwe kabelcombinatie. Voor de zenders Geloven (NCRV) en Omega TV (EO) geldt dat hiervoor nog discussie plaats vindt en volgens welingelichte kringen nog niet vaststaat dat deze publieke themazenders verdwijnen uit het aanbod van deze kabelaar.

Zie ook het artikel hieronder van afgelopen week hierover. De zenderkaarten zijn hier (deel 1) en hier (deel 2) te vinden.

UPDATE: GELOVEN EN OMEGA TV wel te zien bij Zesko!

Geloven (NCRV) en Omega TV (EO) blijven in tegenstelling tot hetgeen op de zenderkaart staat, te zien bij @Home. De zenders komen ook beschikbaar bij Casema en Multikabel. Daarbij blijft de combinatie met ‘harde’ erotische zenders in stand.

@Home-woordvoerder Bart Ledegang zegt hierover dat Omega TV en Geloven in het pakket alsnog zijn toegevoegd mede naar aanleiding van discussies in de publieke opinie en het optreden van CDA-kamerlid Joop Atsma die zich samen met de ChristenUnie hard maakt voor religieuze zenders op de kabel.

De @Home-woordvoerder wil verder niet ingaan op de achtergrond van het toevoegen of schrappen van van bepaalde zenders, anders dan de mededeling dat kritisch gekeken is naar de pakketten en de behoeften. Volgens Ledegang zijn alle zenders op de zenderkaart op de hoogte gesteld van hun opname in het pakket. Bepaalde zenders ontkennen dit echter en stellen nog geen overeenstemming daarover te hebben.

UPDATE 2:

Welingelichte kringen melden dat voor Casema en Multikabel nog bepaald dient te worden wanneer het nieuwe pakket wordt geintroduceerd. Onduidelijk is of dit nog in december het geval zal zijn. Duidelijk is wel dat dan de keuzepakketmogelijkheid pas later bij Casema zal worden geintroduceerd, omdat dit technisch gecompliceerder zou zijn. Dit zou mogelijk pas aan het einde van het eerste kwartaal van 2008 het geval zijn.

5 thoughts on “Nieuw aanbod @Home, Multikabel en Casema: zenderkaart openbaar”

 1. Dan zullen de keuzepakketten wel rond de 4 a 4,50 euro per maand gaan kosten als de prijs voor het totaalpakket ongewijzigd blijft. De extra muziekzenders krijg je namelijk bij 1 of 2 keuzepakketten of het totaalpakket. Dit duidt er op dat bij meer dan 2 keuzepakketten het totaalpakket met alle keuzezenders goedkoper is.

  Aan de ene kant goed nieuws dat er wat meer keuzevrijheid komt zodat je niet hoeft te betalen voor zenders waar je nooit naar kijkt, aan de andere kant vind ik de kosten voor het kabelabonnement met wat extra zenders toch aan de dure kant, zeker met het mijns inziens magere TV aanbod van de laatste tijd. (Veel hetzelfde, veel herhalingen, veel volkomen nutteloze beeldvulling als tv-spelletjes / shopping programma’s).

 2. Ook al is het technisch nog niet mogelijk de keuzepakketten in te voeren. Casema kan per december wel het hele nieuwe pakket doorgeven. Zeker met de feestdagen is het slim om met nieuwe zenders aan te komen. In de tussentijd kan men beslissen om een keuzepakket af te nemen of het hele pakket. Uitstel zou inderdaad een miskleun zijn.

 3. Jammer dat ERT World (sat) moet verdwijnen.
  Zijn er dan echt zo weinig mensen die naar deze zender kijken. Zeker nu er veel live voetbal wordt uitgezonden.

  Volgens mij zijn er genoeg andere zenders waar bijna nooit iemand naar kijkt en die wel in het pakket blijven.

  Maar er wordt toch niet gevraagd aan de klant welke zenders welen niet zouden moeten blijven.
  Dat is de macht van ZESKO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *