“Uitschakelen FM eXtra commerciële radiostations reactie op brief staatssecretaris”

Het uitschakelen van de FM eXtra-signalen door de commerciele landelijke radiostations is een politieke reactie op de brief van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk. Dit stellen twee onafhankelijk van elkaar staande bij DutchMedia bekende anonieme bronnen uit de radiobranche die bij de experimenten betrokken waren. Afgelopen week schakelden Sky Radio Groep, Talpa Radio (die uitzond op capaciteit van RTL’s Radio 538) en Q-Music hun FM eXtra-signalen abrupt uit in deze week dat de staatssecretaris voor Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer stelde dat “door recente FMeXtra initiatieven van de huidige FM-vergunninghouders tot drie keer zoveel ruimte ontstaat voor mobiele digitale en analoge radio.” Deze opmerking is bij een aantal radiostations in het verkeerde keelgat geschoten.

Het gelijkschakelen van de FM eXtra dekking met de analoge FM-dekking als ware het een mogelijkheid tot drie keer extra dekking, is volgens een betrokkene pertinent onjuist. Radiostations willen volgens de bronnen ‘passen’ voor het moeten ‘boeten’ van zelf gecreëerde nieuwe initiatieven die op bestaande (betaalde) frequentieruimte wordt ingezet. Radiostations vrezen volgens de ingewijden dat in de DAB-frequentiediscussie met deze opmerkingen van de staatssecretaris consequenties zitten in de waarde van FM-pakketten. Gevolg is dat alle commerciele landelijke radiostations als tegenreactie de FM eXtra uitzendingen hebben gestaakt. De staatssecretaris heeft als beleidslijn dat DAB-frequenties voor omroeptoepassingen kunenn worden ingezet en verdeeld met de plicht 6 radiostations per kavel te accomoderen. De commerciele radiostations die in NVCR-verband zijn verenigd zijn fel tegenstander hiervan, aangezien deze louter een radiobestemming wensen. De staatssecretaris is van mening dat DAB niet dé opvolger van FM is, maar initieel extra capaciteit biedt waarmee een nieuw digitaal en mobiel omroepplatform gerealiseerd kan worden

Martin Banga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio en werkzaam voor Sky Radio (85 % dochter van Telegraaf Media Groep NV) ontkent deze lezing ten stelligste. Maar hij zegt tegen DutchMedia een terugkeer van FM eXtra uitzendingen in het commerciële radiodomein op afzienbare termijn ‘nog niet gebeuren’.

Volgens Banga is de reden dat Sky Radio gestopt is met FM eXtra dat ‘gebleken is dat FM eXtra niet op overzienbare termijn het migratiepad naar digitale distributie van radio kan bieden’, met einde experiment als gevolg. Ingrid Timmer zegt namens Q-Music (van De Persgroep NV) zegt dat haar bedrijf het als ‘experiment’ zag en ‘niet meer dan dat’, waarbij deze doorverwijst naar de lezing van Banga. Talpa Radio weigerde desgevraagd te reageren op waarom deze de uitzendingen van Radio 10 Gold en Juize FM heeft gestaakt via de frequenties van Radio 538 (met Radio 10 Gold en Juize FM). De uitzendingen in FM eXtra begonnen op 18 mei jl. via Radio 538 (toen van Talpa), waarna Sky Radio (met Classic fM en TMF Radio) op 22 mei jl. en Q-Music (met Radio BemBem) volgde. Ook Arrow Classic Rock, BNR Nieuwsradio en de regionale zender Wild FM (Noord-Holland) hebben sinds begin september deelgenomen aan de FM eXtra experimenten. Inmiddels zijn ook lokale publieke omroepen begonnen met FM eXtra experimenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *