TéléSAT: nieuw Franstalig Belgisch satellietaanbod

Onder de naam TéléSAT is komend voorjaar de bedoeling dat een digitaal satellietaanbod voor Franstalig België zal starten. TéléSAT zal uitzenden in MPEG4, opdat abonnees direct HDTV-uitzendingen kunnen ontvangen en zal haar aanbod vanaf de Astra1 (19,2 Oost) aanbieden. Daarbij is de verwachting dat naast het aanbieden van Franstalige Belgische tv-zenders, ook uitzendingen in MPEG2 van het Franse CanalSat zullen worden ‘doorgeprikt’. Om het satellietaanbod te kunnen starten is TéléSAT afhankelijk van accoorden met de RTBF (voor de uitzending van RTBF La Une en RTBF La Deux), RTL (RTL-TVI, Club RTL en Plug TV), alsmede de Franse zenders France 2 en France 3 (France Télévisions) en TF1 die in Brussel en Wallonië zeer goed bekeken worden. Ook de iets minder bekeken zenders AB3, AB4, Canal Z en MCM 100% Belge zijn relevant voor Franstalige Belgen. In Europa is TéléSAT het eerste satellietpakket dat zich volledig inricht op MPEG4. In februari hoopt TéléSAT haar aanbod van hardware, zenders en prijs nader bekend te maken. TéléSAT hoopt in maart te starten met ‘testuitzendingen’. Een officiele start zal daarna volgen. Franstalig België is een regio met het hoogst mogelijke percentage aan kabelabonnees en bekabeling. Tot voor kort hadden de kabelaars (o.a. VOO en Coditel) voor kabeltelevisie slechts concurrentie van Belgacom TV die niet overal beschikbaar is. In Franstalig België is satelliet-televisie naast vrije ontvangst, ook beschikbaar via TV Vlaanderen, alsmede via de ‘grijze’ oplossing van het nemen van een abonnement op het Franse CanalSat. TéléSAT zal het waarschijnlijk mogelijk maken dat Franstalig geinteresseerden in Vlaanderen een volledig Franstalig Belgisch tv-aanbod tot zich kunnen nemen, net zoals TV Vlaanderen dat voor de Vlaamse zenders mogelijk maakt in Wallonië. TéléSAT is een initiatief van CDS Coöperatieve, de moedermaatschappij van o.a. Canal Digitaal Satelliet en TV Vlaanderen die wordt gecontroleerd door Providence Equity Partners, alsmede Hans Wolfert en Cees Bohnenn. Kurt Pauwels die al met succes de leiding voert over TV Vlaanderen krijgt ook de leiding over TéléSAT.

2 thoughts on “TéléSAT: nieuw Franstalig Belgisch satellietaanbod”

  1. Kan ik als CanalDigitaal Satelliet-abonnee deze zenders ook ontvangen of moet ik dan persee in Wallonie wonen?

  2. Voor zover bekend dient men voor een abonnement dat te zijner tijd zal kunnen worden afgenomen, in België te wonen. Niet per sé in Wallonië, maar Brussel of Vlaanderen kan ook. Ontvangst in Nederland van deze Franstalige kanalen via satelliet is vrijwel uitgesloten, net zoals men ook in Nederland geen abonnement op TV Vlaanderen kan nemen. Bovendien zijn de uitzendingen in MPEG4, wat de zaken compliceerder maken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *