Nederland 1, 2 en 3 vanaf 2009 in HDTV via de kabel

Nederland 1, 2 en 3 zullen vanaf 2009 in Hoge Definitie uitzenden. De HDTV-signalen van de drie landelijke publieke zenders zullen via de kabelexploitanten waarmee de publieke landelijke omroep een overeenkomst weet te sluiten worden aangeboden, zonder dat daarvoor extra abonnementsgeld voor zal worden gevraagd (anders dan voor het digitale standaardpakket). Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting bevestigt desgevraagd tegenover DutchMedia dat zijn organisatie zich in een vergaand stadium bevindt om dit te realiseren. Ondanks dat het ministerie van Economische Zaken geen bereidheid heeft getoond om in HDTV te investeren, is de landelijke publieke omroep thans in onderhandeling hierover getreden met Zesko Holding en UPC Nederland. Met Zesko Holding (Casema, @Home, Multikabel per 16 mei operationeel onder de naam Ziggo) is de publieke landelijke omroep er uit, zo heeft DutchMedia begrepen uit welingelichte kringen. Desgevraagd wil de woordvoerder van Zesko de zaak noch bevestigen, noch ontkennen. “Geen commentaaar”, heet het daar. Cees Vis zegt in reactie dat de onderhandelingen nog gaande zijn, en dat ook veel van UPC afhangt. Het is niet geheel duidelijk of Zesko Holding daarbij ook een stukje financiering zal plegen omtrent de technische realisatie van Nederland 1, 2 en 3 in HDTV. Een woordvoerder van UPC Nederland bevestigt dat er zowel intern als met de omroep gesproken wordt over de mogelijkheid van Nederland 1, 2 en 3. UPC staat een HDTV-beleid voor waarbij de kabelexploitant klanten extra laat betalen voor de ontvangst van HD-zenders via de kabel; een model die de landelijke publieke omroep liever niet wenst voor haar publieke zenders. Voor ontvangst en de correcte vertoning van HDTV-signalen is een HDTV-ontvanger benodigd, alsmede een scherm dat HDTV-signalen kan tonen.

Nederland 1, 2 en 3 zullen initieel een beperkt aantal HDTV-uitzendingen omvatten, die geleidelijk aan zullen groeien. (Nieuwe) studio’s worden vanuit lopende investeringen HD-geschikt gemaakt, evenals de rest van de uitzendketen. De meeste programma’s zullen dan ook initieel als in ‘upscale’ modus worden aangeboden. De publieke landelijke omroep is overigens ook in gesprek met andere infrastructuren om te bezien of de HDTV-signalen kunnen worden aangeboden. Deze zomer zal in aanloop van Nederland 1, 2 en 3 in HDTV het EK Voetbal en de Olympische spelen naar verwachting ook in HDTV worden uitgezonden via de kabelaars.

UPDATE: (maandag 31 maart)
Inmiddels hebben Zesko Holding en de Nederlandse Omroep Stichting middels een persbericht de afspraken over Nederland 1, 2 en 3 in HDTV bevestigd. Zesko Holding zal éénmalig 2 miljoen euro aan de landelijke publieke omroep betalen om het project van de grond te krijgen. Volgens woordvoerder Gradus Vos zijn daarbij GEEN exclusiviteitsafspraken gemaakt, en is het de bedoeling dat daarmee in HDTV-produkties wordt geinvesteerd. Toch hoopt Zesko Holding met de investering een concurrentievoordeel te behalen, aangezien KPN er nog niet klaar voor is om uitzending van HDTV via haar IPTV en DVB-T netwerken te kunnen bewerkstelligen. De uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 zullen overigens de eerste jaren maximaal in de kwaliteit 720p plaatsvinden. De NOS en UPC zijn nog in onderhandeling met elkaar, waarbij ook de hoop bestaat dat UPC een investering zal doen in HDTV voor de landelijke publieke omroep.

7 thoughts on “Nederland 1, 2 en 3 vanaf 2009 in HDTV via de kabel”

  1. Kabelaars, kabelaar, kabelaar… Je zou toch eens mogen hopen dat er meer is als Ziggo en UPC. Hoe werk je als (semi)overheid een monopolie in de hand?! Ik hoop dat KPN en Canal Digitaal snel aanhaken.

    Tenslotte worden NED123 uit belastinggelden gefinancieerd. Dus als er met deze zenders wat gebeurd, moet het voor elke infrastructuur beschikbaarkomen (indien dit technisch haalbaar is).

  2. Prima dat de HD versie zonder meerprijs bescchikbaar komt. Zo gebeurt dat in Engeland, Frankrijk, Duitsland ook voor de reguliere zenders. Hoe Canal Digitaal dat straks moet gaan aanbieden zonder meerprijs is me een raadsel. Denk dat Canal Digitaal geen keus heeft, anders prijzen ze zichzelf helemaal uit de markt.

  3. ik hoop dat cds ook nederland 1en2 en3 in hd gaat aanbieden probleem met ruimte is komt door dat er analoog kanelen die neem bandbreedt in en nieuwe sateliete zijn weer bter kwa ruimte , dus wees beetje posiefer over hdtv . groeten dj

  4. Hoe zit het toch met de mensen die analoge tv prima vinden. En niet hun video- dvd- of harddiskrecorder, willen weggooien? Hebben die nog recht op een eigen mening. Of moet alles maar weer weggedonderd worden. In het belang van alle tv freaks? Of kan iedereen toch kiezen (vrije meningsruimte).

  5. @John,

    dan ben je inderdaad erg ouderwets en moet je lekker aan blijven modderen met je videorecorder… Jeez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *