De Balie & DutchMedia 14 april: Italie, de staat van de democratie!

Komende zondag en maandag zijn de Italiaanse parlementsverkiezingen. Italië gaat na twee jaar opnieuw naar de stembus na twee jaar lang een centrumlinkse regering te hebben gehad. Die regering slaagde er niet in het land te besturen. Tussen 2001 en 2006 was Italië vijf jaar lang hét regeringsdomein voor de centrumrechtse coalitie van Silvio Berlusconi. Berlusconi denkt opnieuw te winnen nu hij samen met de conservatieve rechtse partij Alleanza Nazionale de nieuwe lijst Popolo della Libertà (volk van de vrijheden) aanvoert. Ondertussen probeert centrumlinks het opnieuw met de tot Partito Democratico omgevormde sociaaldemocratische DS en centrumlinkse partij Margherita DL die daarin zijn opgegaan. Walter Veltroni moet de opvolger worden van Romano Prodi.

Belangenverstrengeling, mediamacht en vrijheid van informatie zijn geen thema’s meer in de Italiaanse politiek. Een groot aantal interne problemen hopen zich op in een land die veel minder sociale voorzieningen kent dan Nederland. De Italianen zijn de politiek veelal beu, zo blijkt uit nieuwe massabewegingen onder leiding van Beppe Grillo. Veroordeelde politici moeten niet voorkomen op kiezerslijsten aldus Berlusconi, maar wel als ze om politieke redenen zijn veroordeeld. Het tekent de situatie.

Twee jaar geleden was DutchMedia ook betrokken bij de organisatie van een mediathieke thema-avond over Italie in het kader van de Infowarroom. Toen ging het vooral over de media en de media-invloeden op het democratisch functioneren.

Dit jaar zal de avond op 14 april vanaf 20:30 (zaal open 20 uur) over de Italiaanse verkiezingen meer in het teken staan van Italië zelf en haar democratisch bestel. Wat brengen deze verkiezingen? Wat zijn kenmerken van de Italianen? Wie zijn de leiders en waarom? En wat brengen de uitslagen? Oftewel hoe is de staat van de democratie in Italië.
Columns, debatten, live verbindingen met Italianen uit Italie, verslaggevers, tv-beelden, mooie asisstentes en meer.

De avond wordt gepresenteerd door Bahram Sadeghi (bekend van de Jakhalzen, De Wereld Draait door) en Menno van der Veen geassisteerd door twee assistentes.
Met Marc Leijendekker (chef opinie NRC-Handelsblad, oud-Italië correspondent), Meindert Fennema (hoogleraar politieke theorie Universiteit van Amsterdam), Harald Hendrix (hoogleraar Italiaanse cultuur Universiteit van Utrecht) en David de Jong (DutchMedia).

Gedurende de avond worden videoSkype verbindingen gelegd met Marco Scurati (Italiaans journalist voor het persbureau AGR van RCS), Simona Labianca en Anna Labianca (twee jonge Italianen met twee verschillende visies over het Italië van nu) alsmede Hedwig Zeedijk (correspondent voor o.a. VRT Nieuws, ANP en Nova)

De avond is een initiatief van De Balie en DutchMedia. Entree 6 euro; met korting 4 euro.
De avond zal ook live via http://www.debalie.nl/live.jsp worden uitgezonden op internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *