Gewenst ‘gedoe’ landelijke ‘claim’ op FM-etherfrequentienet leidt tot onbedoeld versneld aftreden voorzitter FunX

FunX wilde ‘gedoe’ naar aanleiding van een claim op een landelijk FM-etherfrequentienet. Dat ‘gedoe’ is gekomen, zij het iets anders dan de organisatie FunX had gewenst. Voorzitter Cees Anceaux heeft afgelopen per afgelopen donderdag per direct zijn functie van voorzitter van de Stichting G4 Radio en voorzitter van de Raad van Commissarissen van FunX BV neergelegd.

Stichting G4 Radio is de ‘moeder’ van productiebedrijf FunX BV die als neventaak van de vier publieke lokale omroepen uit de vier grote Randstad-steden in 2002 is opgezet om FunX als multiculturele jongerenzender in de vier stadsregio’s in de Randstad te beginnen. In de iets gewijzigde structuur van 2007, had Anceaux al het voornemen zijn taken vorig jaar of dit jaar neer te leggen. Nu FunX landelijke ambities heeft, is Anceaux daar vanuit de landelijke commerciële radiosector op aangesproken. Anceaux is als directeur van NDC Mediagroep verantwoordelijk binnen NDC-VBK voor de activiteiten van de commerciele regionale radiostations Waterstad FM en RadioNL. Dit is sinds 1 november jl. dankzij een overname van NDC-VBK het geval. “Ik kreeg steeds meer telefoontjes hoe het kon dat ik als bestuurder bezig was om een landelijke positie voor FunX te verkrijgen en of ik dan niet in conflict kom met de verantwoordelijkheid van de NDC Mediagroep met Waterstad FM en Radio NL,” aldus Anceaux. “Er is druk op mij uitgeoefend, en nadat FuinX de landelijke FM-etherambities bekend maakte, werd dat zoveel meer druk vanuit de commerciele landelijke radiostations,” aldus Anceaux waarop deze besloot de taken bij FunX vernsneld neer te leggen. Volgens Anceaux was het een emotioneel besluit. Anceaux is samen met directeur Willem Stegeman een van de grondleggers van FunX die het gebracht hebben waar het staat. Anceaux stelde ook dat “de toekomst van FunX voor mij leidend is en die mag niet in het geding komen door twijfels over mijn bestuurlijke integriteit.” Algemeen directeur Willem Stegeman stelt over het vertrek van Anceaux dat dit “niet de manier waarop wij als organisatie afscheid willen nemen van de persoon Cees Anceaux”.

Terwijl Cees Anceaux inmiddels oud-voorzitter van FunX is, zegt deze als privépersoon in navolging van de FM-frequentieclaim dat de landelijke publieke gewoon Radio 4 van de FM dient ‘weg te doen’ om plek te maken voor FunX. “Het is allemaal verdeel en heers in plaats van te kijken wat goed is voor de luisteraar, aldus Anceaux”.  De plek van Anceaux is in het bestuur van de Stichting G4 Radio tijdelijk ingenomen door Ton Mulder die in het dagelijks leven senior beleidsmedewerker is voor de publieke landelijke katholieke omroepvereniging KRO. Eddy Vermeire is benoemd tot waarnemend voorzitter van de Raad van Commissarissen van FunX BV/ Eddy Vermeire is in het dagelijks levn bij ICT-bedrijf Ordina commercieel directeur. Zowel Vermeire als Mulder waren al lid van resp. het stichtingsbestuur, resp. de Raad van Commissarissen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *