Ziggo maakt zich geen zorgen over de mogelijkheid abonnementen digitale kabeltelevisie te delen

In navolging van digitale satelliettelevisie, is het ook mogelijk om via zogeheten Dreambox-ontvangers de abonnementen op de digitale kabeltelevisiediensten van Ziggo te ‘delen’ met anderen op afstand. Dit gebeurt middels virtual private networks op internet. Ziggo maakt zich hier geen zorgen om. Op de satellietmarkt zijn de afgelopen jaren levendige illegale handeltjes alsmede ‘vriendennetwerken’ ontstaan om abonnementen van met name buitenlandse betaaltelevisiepakketten te ‘delen’ waaronder Sky UK, Sky Italia, Canal Sat (uit Frankrijk) en Digiturk (Turkije). Ook het Nederlandse Canal Digitaal Satelliet is daar slachtoffer van. Canal Digitaal Satelliet beklaagde zich er onlangs over dat het Nederlandse justitie-apparaat niets doet met deze ‘piraterij’, omdat het prioriteiten bij andere in haar ogen belangrijkere maatschappelijke zaken legt. Operatoren proberen zich met aankomende smartcardwissels te wapenen tegen smartcarddeling door technisch gezien het niet meer mogelijk te maken dat de smartcard smartcarddeling en daarmee ook verzending van de ‘codes’ via internet technisch onmogelijk te maken.

De grootste kabelaar van Nederland en daarmee de houder van het grootste aantal digitale tv-huishoudens, ligt niet wakker van de technische mogelijkheid voor kabelhuishoudens om met één duur abonnement veel ‘vrienden’ te ‘helpen’ of van de mogelijkheid van illegale commercie op dat punt. “Het is toch ingewikkeld, en iets meer voor de freaks,” aldus Gradus Vos die stelt dat 99 % van de kabelhuishoudens dat niet zou kunnen bedienen omdat die alleen de eenvoud wenst. “Bovendien is ten aanzien van satellietontvangst de aanschaf van de Dreambox duurder,” aldus Vos. Een simpele Dreambox is te koop vanaf 210 euro, zij het dat dan wel een DVB-C versie (cq. Tuner) benodigd is voor gebruik met de kabel. Met een iets duurdere Dreambox is het ook mogelijk om de HD-signalen te delen. In tegenstelling tot de kabelontvangers die Ziggo certificeert, is het met de Dreambox ook mogelijk de kabelsignalen te exporteren naar externe harddisks. Ziggo zal later dit jaar met de invoering van de digitale basisbijdrage tweede en derde abonnementen wel iets goedkoper maken (een jaarbijdrage van 15 euro voor de eerste smartcard, 10 euro voor de tweede en 7,50 euro voor de derde)

13 thoughts on “Ziggo maakt zich geen zorgen over de mogelijkheid abonnementen digitale kabeltelevisie te delen”

 1. Jaarbijdragen voor het mogen houden van een kaart waar je al abonnementskosten voor betaalt… wat heeft dat te maken met die tien Dreambox kabelreceivers die er in Nederland zijn? Als je een goed product levert tegen een billijke prijs zal niemand naar uitwegen zoeken. Ziggo wil ons dus op zo’n manier leren kennen? Grappig… dus niet.

 2. alsje gewoon aboment van sky officiaal kan sluiten door heel europa of digitalplus heben ze ook minder last van piraterij, wil best betalen voor sky als kan .groeten dj

 3. Op zich hebben de smartcardbijdragen er mee te maken dat je nu nog extra abonnement moet hebben om hetzelfde pakket op een tweede ontvanger zichtbaar te maken en straks met een beperkte bijdrage je dat op die tweede ontvanger kan laten zien. In die zin kan dat nu nog niet en straks dus wel….

  Overigens is de Dreambox-smartcard-deel variant bij satellietgebruikers populairder dan je denkt en meer en meer een probleem aldaar.

  Ga maar na. Het allerduurste pakket bij Ziggo kost (naast het standaardpakket wordt niet meegerekend hier)

  9,95 Televisie Z2 + 3,95 HDTV + 22,95 Film1Sport1 incl Film1HD/en evt Sport1HD en ook nog live eredivisievoetbal is al snel circa 45 euro per maand.

  Als je dat laten we zeggen voor voor 5 euro per maand kan doen illegaal door smartcard-delen met z’n 9-en….wat doet een Nederlander dan?

 4. Ik vind die extra bijdrage voor een extra smartcard te belachelijk voor woorden.

  Gewoon zonder meerkosten in heel je huis naar al je programmas kunnen kijken waar je al voor betaald hebt.
  Je betaalt per huishouden, niet per toestel.
  Wat een onzin !!!

 5. Flauw om aan “de Nederlander” op te hangen. Linux ontvangers zijn pas echt populair in de voormalige oostbloklanden en de Slavische landen. Hier in Nederland heeft de gewone satellietkijker vaak nog nooit ervan gehoord. Dan ook nog eens dat het sharen niet met alle coderingen zo geweldig werkt. Probeer maar eens een Italiaans en Brits kanaal te kijken met een share op meer dan 2 hops (zogenaamde NDS codering). Binnen een gesloten kabelnetwerk zal het sharen nooit zo’n succes worden als bij open netwerken als satelliet.

 6. Je mag van mij ook de ‘Nederlander’ vervangen door ‘een mens’?! (als dat correcter is, het gaat om het idee) 🙂

  Ik weet dat NDS Videoguard3 niet werkt…NDS Videoguard2 schijnt wel te werken. Oftewel de nieuwe Sky Italia kaarten NIET; de oude die nog in gebruik zijn wel.

  Anzo: je zou gelijk kunnen hebben, zij het dat het nu de digitale kabel grootschaliger wordt in Nederland het wellicht toch zou kunnen op termijn…

  Heel lang geleden was er de analoge kabelhack op het toenmalige analoge FilmNet…dat kreeg op een gegeven moment ook grotere proporties dan alleen de freaks…

 7. Beste Mensen,

  Momenteel ben ik met een onderzoek bezig over hoe goed en effectief deze dreambox wel niet is.

  Het enige wat je nodig hebt is:
  Dreambox zelf (systeem)
  Internet aansluiting
  Schotel

  Je ontvangt alle kanalen die men zich maar kan wensen (FILM 1, SPORT1, EREDIVISIE Live etc)

  Voor diegene die meer info willen.

  Stuur een email naar dreambox2010@live.nl

 8. Hoi dreambox liefhebbers,

  Ik onderzoek de mogelijkheden van inhouse sharing met 3 dreamboxen.

  Ik heb het volgende gebruikt:
  1x Dreambox 800 HD, 2x dm500
  Internet aansluiting
  Schotel en kabelaansluiting

  Je ontvangt vrijwel alle kanalen die beschikbaar zijn…ook in HD

  Wil je meer info mail me dan.
  dbox@live.nl

 9. okemaar je hebt een dreambox op marktplaats vooor 70 euro
  nu plus 5 euro abbo per maand voor het grootste ziggo pakket.

  het word dus intressant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *