Paul Kuiken’s Fan.TV zat tot 13 mei jl. illegaal op de kabel bij o.a. Ziggo; onduidelijkheid duur analoge Ziggo-uitzendingen

Kabelexploitanten Ziggo, CAIW, KabelNoord, CAI Harderwijk en Delta Kabelcomfort hebben tot 13 mei jl. illegaal de zender Fan.TV uitgezonden. Het Commissariaat voor de Media bevestigt DutchMedia middels een woordvoerster dat Fan.TV tot 13 mei geen uitzendlicentie had, waarmee de zender van 31 maart jl. tot 13 mei feitelijk illegaal was. Het Commissariaat stelt verder dat ze opheldering zal vragen aan kabelexploitanten.

De start van Fan.TV werd op 31 maart jl. aangekondigd door Fan Interactive Media BV waarbij onterecht melding werd gemaakt van een (niet bestaande) overeenkomst met UPC. Fan Interactive Media BV ging op 27 mei jl. failliet (in navolging van Fan Media BV op 27 maart 2007 en Future Active Network Productions BV in 2006). Pas op 17 april jl., twee-en-halve week na de start van de zender vroeg FAN Rechten BV, een andere Besloten Vennotschap van de bedrijven van eigenaar Paul Kuiken – een uitzendlicentie aan. Overigens vindt er in de huidige wet- en regelgeving bij een aanvraag door een meerderjarige of rechtspersoon door het Commissiariaat voor de Media niet of nauwelijks nadere toetsing plaats voor het afgeven van een commerciele uitzendlicentie, waardoor het zeer eenvoudig is deze te verkrijgen indien men de licentiekosten voldoet.

FAN Rechten BV verkreeg de licentie voor Fan.TV op 13 mei jl., waarmee Fan.TV vanaf dat moment pas legaal werd. FAN Rechten BV is niet failliet gegaan. Hoe het kan dat de zender zonder licentie startte en duidelijk was dat FAN Interactive Media BV op een faillissement afstevende, terwijl ondertussen de zender op naam van een andere bv werd gezet dan de besloten vennootschap die de zender aankondigde, is onduidelijk. Als dat opzettelijk gedaan is met als doel niet onder het faillissement te vallen om schuldeisers af te wenden, is volgens de faillissementswet sprake van strafbaar (paulianeus) handelen, aangezien opzettelijke benadeling van schuldeisers niet is toegestaan bij faillissementen. Paul Kuiken is daar eerder al van verdacht in verband met het faillissement van Fan Media BV.

Ziggo, de grootste kabelaar van Nederland zegt in reactie ‘niet hebben kunnen bevestigen’ dat Fan.TV geen uitzendlicentie zou hebben gehad bij de start (ondanks de stellingname van het Commissariaat voor de Media en de afgiftedatum van de licentie van 13 mei jl.). Ziggo stelt dat het een ‘garantie’ vraagt voor het in bezit hebben van een uitzendvergunning. Wat deze ‘garantie’ inhoudt is onduidelijk. Woordvoerder John Burger ging niet in op de vraag of Ziggo ook daadwerkelijk een kopie van de uitzendlicentie vraagt voordat de zender op de kabel wordt geplaatst. UPC heeft in haar distributiebeleid opgenomen dat dit een voorwaarde is bij een aanvraag tot distributie en geeft Fan.TV niet door.

Fan.TV wordt bij Ziggo sinds 31 maart jl. digitaal uitgezonden en sinds 15 april jl. analoog voor meer dan 2,5 miljoen kabelhuishoudens (een deel van het Ziggogebied kent geen etalage/previewkanaal). Analoog is de zender te zien via het zogeheten ‘etalage/preview’ kanaal. Woordvoerder zei niet te weten of en hoelang dit zo blijft. Normaal gesproken is het etalage/previewkanaal bedoeld om kanalen tijdelijk op uit te zenden, ter ‘reclame’ van het digitale aanbod. Sowieso zal dit kanaal eind dit jaar ophouden te bestaan bij Ziggo om plek te maken voor het digitale aanbod. Overigens geeft ook KabelNoord Fan.TV tijdelijk analoog door sinds de (illegale) start op een etalagekanaal.

De activiteiten van Paul Kuiken waaronder die van Fan zijn omstreden. In een dossierartikel in De Pers van vorige week stelde de oud-directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de werkwijze van o.a. Kuiken als “Het is een unieke, grove misleiding. Ik ken geen Nederlands geval van bedonderen op deze schaal. Deze mensen moeten allemaal een gestreept pak aan.”. Over het faillissement van Fan Interactive Media BV stelde Kuiken in diezelfde Pers “Er is maar één onderdeel gestopt. Met de rest gaan we gewoon door.” Kuiken is in het verleden veroordeeld voor belastingontduiking, en meer recent voor valsheid in geschrifte bij een bouwaanvraag. Onlangs werd deze uitgave gewezen op een internetdossier dat de naam “Paul Kuiken, B.V. List en Bedrog” draagt, te vinden op http://www.paulkuiken.bravehost.com/ waar middels een forum ook ex-medewerkers hun ongenoegen uiten die veelal hun geld kwijt zijn.

Getracht is wederhoor te verkrijgen van Fan.TV die ondanks herhaaldelijk bellen niet beschikbaar bleek te zijn voor commentaar.

UPDATE:

Ziggo-woordvoerder John Burger meldt desgevraagd dat de komende dagen Fan.TV bij Ziggo haar analoge kabeldistributie zal verliezen. Volgens de woordvoerder zit de reguliere termijn voor het preview/etalagekanaal er voor Fan.TV op; Eurosport2, de tweede zender van Eurosport zal de plek van Fan.TV analoog overnemen de komende periode. Fan.TV blijft wel digitaal bij Ziggo te zien.

3 thoughts on “Paul Kuiken’s Fan.TV zat tot 13 mei jl. illegaal op de kabel bij o.a. Ziggo; onduidelijkheid duur analoge Ziggo-uitzendingen”

 1. Goede scoop David al ben ik bang dat dit door deze en gene je niet in dank wordt afgenomen.
  David, wat zijn eigenlijk de kosten voor zo’n uitzendlicentie? Bestaat dat uit eenmalig entreegeld en een jaarlijkse vergoeding of…?

 2. Tot nu toe geen enkele negatieve reactie over dit stuk richting de auteur gekregen!

  Kosten bij het Commissariaat voor de Media zijn jaarlijks: deze hangen af van de duur van de uitzendingen per dag en het aantal huishoudens dat de zender kan ontvangen.

  Kortom het is dan van minimaal 113 euro tot 20.400 euro. 20.400 euro geldt bij meer dan 12 uur per dag met meer dan 3 miljoen huishoudens.Voor zover ik heb begrijp zijn geen kosten te betalen bij de aanvraag.

  Verder de plicht bij de Stichting Reclame Code aan te sluiten indien men reclame wil uitzenden, NICAM-aansluiting benodigd als men programma’s wil brengen die schadelijk kunnen zijn voor onder de 16, overeenstemming met BUMA/Stemra noodzaak alsmede SENA en een twee weken bewaarplicht van uitzendingen ter controlemogelijkheid van het Commissariaat voor de Media.

 3. Dat is goed om te horen David, leve het vrije woord!!
  De kostenpost CvM valt mee, bedankt voor de opsomming!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *