NOS, NOVA, Netwerk en EenVandaag éénzijdig over rookverbod

COLUMN – Gisteren is het rookverbod ingegaan in de Nederlandse horeca. In Europese landen als Italie, Duitsland, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen is de afgelopen jaren ook een rookverbod ingevoerd. De Nederlandse publieke media hebben de afgelopen weken als het ware een anti-campagne gevoerd over de invoering van het rookverbod. “De nekslag voor de horeca”, “associaal”, “schandalig”, “betuttelend” en zo meer termen die suggestief en selectief prominent in de aandacht zijn gekomen via Nederland 1 (NOS Journaal, Netwerk) en 2 (EenVandaag en Nova) alsmede Radio 1 (NOS Radio 1 Journaal, Oog op Morgen).

De positieve kanten van het rookverbod in de horeca, dat andere Europese landen uiteindelijk succesvol een rookverbod wisten in te voeren, alsmede de kansen die de horeca juist kunnen nemen, krijgen niet of nauwelijks aandacht.

Een in EenVandaag opgevoerde Italiaanse horeca-eigenaar klaagde steen en been, maar EenVandaag “vergat” te melden hoe in Italië het rookverbod met succes is ingevoerd en algemeen geaccepteerd is. Ook de NOS die dagelijks min of meer een lofzang ten gehore liet komen op de sigaret via speciale columns middels de publieke nieuwsradiozender via Het Oog op Morgen lijkt de publieke opinie al dan niet bewust te bespelen ten faveure van de rokers. Gezochte reportages over drie oosteuropese landen waar nog geen rookverbod is, zijn hier slechts illustratief voor. Evenwichtige berichtgeving over roken zou de publieke omroep sieren, om te voorkomen dat de publieke omroep bij uitstek dé rokers-omroep is….!

N.B. Dit artikel is een column met een mening; geen journalistiek artikel

4 thoughts on “NOS, NOVA, Netwerk en EenVandaag éénzijdig over rookverbod”

  1. Inderdaad dit viel mij ook al op. Elke avond bij het NOS Journaal een hoop gezeur over het ‘verschrikkelijke’ rookverbod, ik heb er echt jaren naar uitgekeken eindelijk eens te kunnen stappen zonder dat ik in de rook van anderen loop!

  2. Was me ook al opgevallen. Lees ook regelmatig bndestem daarin ook alleen maar klaagzangen. Volgens mij zijn journalisten nog steeds van die rokerige linkse geitenwollen figuren, wat hiermee weer een beetje bevestigd wordt. 😉

  3. Heeft de eenzijdige soort berichtgeving misschien te maken met dat goed nieuws geen nieuws is? Er wordt al jaren minder gerookt; er zijn gescheiden rook- en nietrookruimtes in veel gelegenheden, je hebt dus de keuze; in veel openbare ruimtes is roken al jaren verboden. Niet-rokers kunnen goed terecht in grand cafe’s met hoge plafonds waar de rookwalm prettig vervliegt. En: veel rokers stappen zelf naar buiten of vragen of er gerookt mag worden. Vroeger staken ze er gewoon eentje op, en vond je as en peuken terug in de afwas of in je planten.
    Nee, dan liever je microfoon hangen onder de mond van een mopperkont waar klaagzang en rook als vanzelf uitkringelen. Lekker makkelijk. De kritiekloze aandacht voor mensen die iets te klagen hebben en zichzelf voorstellen als slachtoffer, dat komt ietsje te vaak voor in de Nederlandse journalistiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *