Zendermanager Radio 4/6 wil einde Concertzender; Raad van Bestuur laat discussie open

De zendermanager Margreet Teunissen van Radio 4 en Radio 6 wil een einde maken aan Concertzender als radiostation. Dit blijkt uit antwoorden op vragen die DutchMedia aan de woordvoerster radio van de publieke landelijke omroep had gesteld. Concertzender-voorzitter en lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting, Ruurd Bierman laat alle opties nog open en stelt dat nog ‘geen beslissing’ is genomen. Teunissen stelt dat er digitale radiothemakanalen komen die via de digitale kabelpakketten verspreid zullen worden. Drie themakanalen zullen als het aan Teunissen ligt door de medewerkers van Stichting Concertzender worden gemaakt. Het gaat om een kanaal met nieuw talent voor klassieke muziek een kanaal met nieuw talent met jazz- en wereldmuziek en een kanaal met ‘hedendaags’ klassieke muziek. De nieuwe digitale themakanalen zouden als ‘subkanalen’ van Radio 4 en Radio 6 moeten gaan fungeren. Hiertoe heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting een aanvraag gedaan bij de minister van OCW, Ronald Plasterk.

Teunissen spreekt van het voeren van ‘beleid’ op het gebied van de Stichting Concertzender en dat deze stichting ‘in de toekomst een andere plaats binnen de strategie van de Nederlandse Publieke Omroep krijgt’.

In ieder geval verdwijnt per 1 januari verdwijnt de resterende programmering van Concertzender van Radio 6. Concertzender heeft nog zendtijd op Radio 6 in weekeinden overdag alsmede in de nachten. Het kabel- en satelietkanaal van Radio 6 was tot begin september 2006 in gebruik door Concertzender, maar is destijds door de Raad van Bestuur van de NOS ingewisseld door wat per voorjaar 2007 Radio 6 is geworden. Radio 6 moet volgens Teunissen een aantal zaken anders gaan doen per januari 2009. “een duidelijker muziekprofiel en meer overtuigende projecten naast vele concerten, festivals e.d. Volgens de zendermanager vinden filmfestivals, cultuuragenda’s in de breedte daar de goede plaats.

Concertzender is na september 2006 eigen (nieuwe) kabeldistributie gaan zoeken en weet die inmiddels gestaag te verkrijgen (o.a. Rekam, UPC Haarlem/Fryslan, Kabel TV Krimpen e.d.). Ook wordt Concertzender landelijk via DVB-T via (eigen) frequentiecapaciteit van de publieke landelijke omroep uitgezonden.Concertzender-directeur Gusta Korteweg wil niet reageren op de plannen van Teunissen. Concertzender-voorzitter (en lid van de Raad van Bestuur van de NOS) Ruurd Bierman wèl.  Volgens hem is nog geen besluit genomen en is een discussie gaande over de rol en invulling van de programmering van Concertzender. Bierman bevestiogt het plan om met een digitaal radiopakket te komen, iets dat de Raad van Bestuur van de publieke landelijke omroep al in de meerjarenbegroting 2007 had aangevraagd, maar die minister Plasterk destijds wegens een motiveringsgebrek afwees. Er zijn voor de digitale themakanalen nog geen overeenkomsten met kabelaars. Bierman laat de ‘radiostation-optie’ voor Concertzender open voor discussie. Concertzender wordt thans als radiostation voor kabeldistributie beschikbaar gesteld door de Raad van Bestuur van de NOS indien Radio 6 wordt doorgegeven als programmaraden en/of kabelexploitanten dit wensen. Volgens Bierman is de Raad van Bestuur en het stichtingsbestuur van Concertzender nog in discussie hierover, maar Bierman wijst nadrukkelijk op de huidige situatie waarbij als er vraag naar Concertzender-distributie is, distributie thans mogelijk is.

Concertzender bestaat sinds 1982 en werd meermaals als brenger van serieuze muziek met haar voortbestaan bedreigd. De statuten stellen voor de zender als doelstelling dat het radiostation via ‘welke verspreidingswijze dan ook’ 24 uur per dag met een minimum aan gesproken woord dient te verzorgen. Uit een samenwerkingsovereenkomst tussen NOS en Stichting Concertzender blijkt dat de NOS zich zal inzetten faciliteiten te leveren aan Concertzender en er afstemming plaats vindt om dubbelingen met Radio 4 en Concertzender te voorkomen. De overeenkomst van eind oktober 1998 is voor onbepaalde tijd aangegaan. Met de stellingname dat Concertzender niet als radiostation kan opereren en louter als leverancier van digitale themakanalen zou behoren te opereren per 1 januari 2009, lijkt het er op dat de Radio 4/6 zendermanager in strijd met de in de statuten opgenomen doelstelling van de Stichting Concertzender wil opereren. Officieel heet het dat de idee-en van de zendermanager een ‘concept’ zijn. Als de Raad van Bestuur van de NOS en het Stichtingsbestuur van Concertzender een besluit heeft genomen, worden voornemens pas definitief.

UPDATE: Zie ook de meer actuele artikelen hierover:

Beslissing toekomst Concertzender uitgesteld (2 september 2008)

Beslissing over Concertzender tot oktober uitgesteld (11 september 2008)

Raad van Bestuur Nederlandse Omroep Stichting maakt einde aan Concertzender (13 november 2008)

3 thoughts on “Zendermanager Radio 4/6 wil einde Concertzender; Raad van Bestuur laat discussie open”

 1. Het fantatsische initiatief van Jan Wolff en Hans P. Frankfurther, om een radiostation met goede muziek en geen geouwehoer in de lucht te hebben, wordt kennelijk zonder enig omhaal om zeep gebracht. Niet om nostalgische redenen, maar omdat ik muziek wil horen zonder een pratend hoofd erdoorheen, en naar ik vermoed, velen met mij, is een reden om de Concertzender te behouden.
  Maar een minister die wel leuk kan doen met een hoed op en mogelijk mevrouw Teunisen ook hebben kenneijk geen idee, hoe belangrijk het is voor mensen om van jongsaf aan vertrouwd te raken met klassieke muziek.
  Lees ook eens R,Scrutons boekje: ‘Waarom cultuur noodzakelijk is’. Mogelijk gaan dan hun ogen – en oren – open. Hans Aerssens, Amsterdam

 2. Het is uitermate belangrijk dat er één zender moet zijn die serieuze muziek hoog in het vaandel heeft staan. Documentatie van ons culturele muzikale erfgoed en het ten gehore brengen van de hedendaagse serieuze muziekstromingen wordt uiterst vakkundig gedaan door Stichting Concertzender. Moet toegankelijk zijn voor een breed publiek. Moet verdieping en veel muziek laten horen. Dus geen verbreding in muzikale zin, zoals terug is te horen op Radio 1 t/m 6. Het is daarom zeer te betreuren dat ter verheerlijking van meerdere platprogrammerende radio-presentatoren Radio 6 de plaats heeft ingenomen van de Concertzender. Wijsheid en kennis van zake zou toch de overhand moeten voeren bij de beleidmakers van de Publieke Omroepen.

 3. concertzender al zo goed als uitgekleed verdwijnt als radio 6! “concertzender.eu” wordt nog door ons intensief beluisterd waardoor!? het is puur (muziek) genot en geen getetter reclame geheten plus steeds onderbrekingen van óns luistergenot: nieuws geheten; elk uur hetzelfde gezeik….
  wij die nieuwsdiensten en reclames omzeilen zijn voor de commercie dictatuur: afval dus: doortrekken díe hap; wij stinken te veel! én zo verdwijnen wij door de riolering….
  doch hilversum/den haag WIJ KIEZERS blijven dé kiezers: zegt het voort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *