Het Gesprek: doorstart op 4 januari 2009 (incl update!)

De tv-zender Het Gesprek zal op zondag 4 januari 2009 een doorstart maken. Programmadirecteur Thomas Hendriks maakte op een Kabelraden-bijeenkomst voor programmaraden bekend dat met een aantal partners structurele afspraken gemaakt zijn waardoor de zender kan doorstarten. Medio september werd bekend dat de interviewzender in afwachting van nieuwe samenwerkingsverbanden geen nieuwe programma’s meer zou uitzenden. In de nieuwe schema’s blijft het format van Het Gesprek nagenoeg gelijk, zij het dat de ‘interviewzender’ zich nu vooral als ‘kwaliteitszender’ wil profileren.

Het Gesprek dat sinds begin oktober 2007 bestaat, is een initiatief van Derk Sauer, Ruud Hendriks en Frits Barend. Volgens Hendriks blijft dit trio het volledige eigendom houden over de zender. Eerder dit jaar mislukte een traject tot samenwerking met de PCM-uitgave De Volkskrant. Volgens Hendriks zal een aantal nog bekend te maken partners programma’s uitzenden via Het Gesprek. In de nieuwe opzet is het de bedoeling dat de zender verder werkt aan haar profiel. De programmering van Het Gesprek per januari 2009 lijkt op die in september jl. was ingezet. Zowel het (in het Nederlands ondertitelde) nieuws van BBC World News (21:00-21:30 uur en 23:30-00:00 uur) alsmede Hard Talk (eveneens van BBC World News om 23 uur) krijgen er een plek. Verder valt op dat de zaterdagavond bij Het Gesprek een lichter karakter krijgt: programma’s over eten, reizen en muziek alsmede een popconcert krijgen er een plek evenals films en documentaires. Op zondagavond zal naast politiek en interviews ook een docusoap een plek krijgen, terwijl elke werkdag de Late Show met David Letterman uit de Verenigde Staten terug zal keren (19 uur en 00 uur). Een eerder aangekondigde samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concertgebouw zal alsnog op zondagmiddag zal alsnog van start kunnen gaan met zowel muziek als gesprekken over klassieke muziek. Verder staan o.a. een ‘IDFA Documentaire’, ‘Coach TV’, programma’s over nieuwe media, vrouwen, boeken, muziek, cultuur  en politiek in de nieuwe schema’s.

Volgens Hendriks is afgelopen woensdag duidelijk geworden dat Het Gesprek door kan gaan. Volgens de programmadirecteur is voor circa twee jaar een plan gemaakt, opdat tot eind 2010 zekerheid aan de zender gegeven kan worden. Het aantal eigen geproduceerde programma’s zal overigens iets omlaag worden gebracht; door de partner-programma’s blijft het aantal ‘nieuwe’ produkties op peil. Het is nog niet bekend wanneer Het Gesprek bekend zal maken wie de verdere partners zijn naast BBC World News en het Concertgebouw. De zender stelt dat er een uitbouw zal komen van publicitaire aandacht, om meer kijkers te kunnen binnenhalen.

UPDATE:

Vandaag werd bekend dankzij Jean Pierre Geelen van de Volkskrant dat de Nationale Postcode Loterij waarschijnlijk een van de partners zal zijn. De samenwerking hangt af van de goedkeuring van de 57 deelnemende partners van de Nationale Postcode Loterij. Het is nog niet duidelijk op welke wijze de Nationale Postcode Loterij met eigen programma’s op Het Gesprek zal uitzenden. Er bestaat al een digitale kabelzender voor nationale doelen onder de naam Goed TV. Het is de verwachting dat naast de Nationale Postcode Loterij, het Concertgebouw en BBC World News binnenkort ook andere partners van Het Gesprek bekend zullen worden.

One thought on “Het Gesprek: doorstart op 4 januari 2009 (incl update!)”

 1. Eindelijk een zender op tv die een alternatief biedt voor avonden waarop VPRO, Humanistisch verbond etc. niet uitzenden !
  1 keer in de 3 weken ben ik vanuit het buitenland bij mijn moeder op bezoek en zij ontdekte deze zender alenkele maanden geleden.Goddank kan ik nu ook op zaterdagavond met haar meekijken naar de tv zonder in oeverloze verveling en ergernis te vervallen over de stompzinnige tv programma’s.
  Of het Diane Krall is of een tv avond met Theodoor Holman’s gast, sltijd topkwaliteit !
  En heerlijk zonder voorstuwende achtergrondmuziek die
  doorgaans de boventoon voert zoals de comercielen dat
  gecultiveerd hebben.

  Dank jullie wel.Wordt het geen tijd voor pay tv ? Geen publieke bijdrage maar en abonnement met NRC , VPRO IKON ; HV ;Vokskrant en Het Gesprek ?
  Zou veel praktischeren eerlijker zijn..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *