Juize FM en Radio Noordzee Nationaal stoppen als radiostations; einde Radio Digitaal

Talpa Radio stopt per 1 december met Juize FM en per 31 december Radio Noordzee Nationaal als radiostations. Het online internetradioplatform Radio Digitaal wordt eveneens op 31 december stopgezet. Dit is een gevolg van een aantal beslissingen van Talpa Radio; belangrijkste reden is volgens woordvoerster Femke van der Hoeven dat de activiteiten niet rendabel te maken waren mede als gevolg van een gebrek aan FM-etherdistributie. Het korte termijn perspectief daarop was er overigens ook niet toen de stations startten.

Een aantal internetzenders die direct aan Radio 538, resp. Radio 10 Gold te koppelen zijn, zullen voor het einde van dit jaar via de websites van Radio 538, resp. Radio 10 Gold beschikbaar komen. Dit geldt voor o.a. 538 Hitzone, 538 Non Stop 40, 538 Dance Department, Radio 10 Gold 90’s, Radio 10 Gold 80’s en Radio 10 Gold 60/70’s. Anderen zoals JFK, Love Radio, Power FM en dergelijke zullen worden gestaakt. Het radiostation met homomuziek van Cornelis Willem Gordon Heuckeroth (Oz Radio) blijft via een eigen website bestaan.
Radio Digitaal startte op 25 april 2006 en werd geopend door premier Jan Peter Balkenende in de periode dat John de Mol via zijn Talpa-bedrijven volop met eigen radio- en tv-zenders actief was. Nadat Radio 538 werd ondergebracht bij RTL Nederland, bleef De Mol via Talpa Radio eigenaar van Radio 10 Gold. Dit station zal Talpa Radio blijven continueren.

Juize FM en Radio Noordzee Nationaal

Juize FM kent nagenoeg nationale kabeldekking. Het radiostation startte als internetzender op 18 juli 2004 als station voor hip-hop en R&B. De zender was een afgeleide van het gelijknamige (nog steeds bestaande) radioprogramma op Radio 538. Juize FM wist vrij snel landelijke kabeldekking te verkrijgen mede dankzij de overname op 1 juni 2005 van de kabelfrequenties van het ter ziele gegane radiostation Yam FM. Juize FM is door sommigen gezien als tegenhanger van het publieke FunX. Destijds voerde Radio 538 – samen met andere commerciële zenders – een aantal juridische procedures tegen de publieke zender FunX die ze destijds als oneerlijke concurrent zag. Deze procedures zijn uiteindelijk verloren. De zender stelt overigens dat de aan Slam! FM en FunX verstrekte vergunninen – die al verstrekt en actief waren toen Juize FM startte – een rol spelen bij de ‘onmogelijkheid’ om ‘op te boksen tegen concurrentie’. Juize FM zal als non stop ‘webradiostation’ van Radio 538 blijven uitzenden.

Radio Noordzee Nationaal startte op 26 september 2007 als internetstream. Op 1 juli jl. verkreeg de zender ook kabeldistributie in een aantal UPC-regio’s waaronder Flevoland, Gelderland, Rotterdam en Haarlem. De zender refereerde met haar naam en Hollandse Hits-format naar de ‘oude’ zender Radio Noordzee Nationaal die van 13 juli 1992 tot eind jaren ’90 onder deze naam uitzond onder de hoede van Uitgever Strengholt. Het huidige Radio Noordzee Nationaal zond non-stop Nederlandse muziek uit. Talpa Radio stelde bij de start van Radio Noordzee Nationaal dat het kon verzekeren dat deze zender in ieder geval de komende jaren zou blijven voortbestaan. Talpa Radio deed deze uitspraak omdat talloze andere Nederlandse muziekinitiatieven (inclusief het ‘oude’ Radio Noordzee Nationaal) in de loop der jaren er om financieel-economische redenen mee stopten. Thans is met name het boven-regionale radiostation RadioNL echter wel succesvol met een Nederlands format.  Volgens woordvoerster Femke van der Hoeven is Radio Noordzee Nationaal ‘in de kast’ gezet. “Mocht een mogelijkheid voor etherdistributie zich voordoen, dan kan hier opnieuw naar gekeken worden”, aldus Van der Hoeven.

Als gevolg van deze situatie komt binnenkort een einde aan de programma’s op Juize FM. Medewerkers van Radio Digitaal, Juize FM en Radio Noordzee Nationaal zullen volgens de woordvoerster zo veel mogelijk worden herplaatst binnen de Radio 538 en Radio 10 Gold-organisatie. Met het einde van Juize FM en Radio Noordzee Nationaal op de (analoge en digitale) kabel alsmede satelliet (Juize FM), komen per 1, resp. 31 december kabelfrequenties vrij. Radio 538, resp Radio 10 Gold zullen die niet opnieuw invullen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *