Mediaguard3: vanaf nu op alle zenders; omschakeling duurt een jaar

De omschakeling naar de nieuwe versie van de Mediaguard-codering bij Canal Digitaal op satelliet zal minstens één jaar duren. Dit zegt woordvoerder Martijn van Hout tegenover DutchMedia. Het is nog niet bekend hoe de omwisseling precies zal plaats vinden, anders dan dat deze gefaseerd zal plaats hebben. Canal Digitaal heeft al enkele transponders voorzien van de nieuwe Mediaguard3-codering. Afgelopen week is op alle transponders de Mediaguard3-encryptie toegevoegd.

In het eerste kwartaal zal een start worden gemaakt met de omwisseling. De verwachting is dat de houders van ‘opties’ als eerste een nieuwe smartcard verkrijgen (bijv. de houders van een HDTV-abonnement). Of de omwisseling geheel kosteloos zal zijn voor alle kijkers is nog onbekend. De Mediaguard2-codering is thans 7 jaar in gebruik geweest. De verwachting is overigens dat voor het einde van het jaar nieuwe Mediaguard3-smartcards in de markt zullen worden gezet voor nieuwe kijkers. Aangezien bestaande voorraaden nog een rol spelen, blijven tot 30 juni aankomende ook Mediaguard2-smartcards voor nieuwe kijkers beschikbaar.

Bij de introductie van Mediaguard3 op de Canal Digitaal-transponders bleken met name SoftCAM-ontvangers moeite te hebben om te blijven werken, aangezien Mediaguard2 en Mediaguard3 dezelfde zogeheten ECM-PID uitzenden, waardoor de werking van smartcards niet langer goed ging in deze ontvangers. Fabrikanten als MaxDigital, Clarche Tech, TechnoMate e.d. hebben inmiddels voorzien in updates opdat via de SoftCAM nog steeds gekeken kan worden naar de Nederlandse zenders via Canal Digitaal. Overigens is werking van de reguliere zenders via de ‘officiele’ Mediaguard CI-CAM in de optiek van Canal Digitaal gegarandeerd.

De Telegraaf sprak vorige week nog van ‘gestoord’ beeld in het kader van deze wijzigingen, maar vermeldde niet dat met software-updates in de meeste gevallen de problemen te verhelpen zijn.     Overigens valt in het zenderaanbod van Canal Digitaal binnenkort te verwachten dat de HD-zender Melody Zen HD met vooral rustige muziek en landschappen zal worden toegevoegd; Schlager TV zal ook in december, een extra maand via het ‘etalagekanaal’ uitzenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *