TeleSat start begin december op Hotbird; 12 januari commerciele start

Het Franstalig Belgische satellietpakket TeleSat start begin december met haar uitzendingen op de Hotbird. TeleSat wordt het derde satellietaanbod dat onder CDS Cooperatieve valt. CDS Cooperatieve is de coöperatieve waar Providence Equity Partners, Cees Bohnenn en Hans Wolfert hun satellietactiviteiten (Canal Digitaal en TV Vlaanderen) in hebben ondergebracht.

TeleSat zal de eerste operator van CDS Cooperatieve zijn die de Mediaguard3-codering (ook bekend als Merlin) zal gebruiken en is daarmee de eerste Benelux-operator die deze techniek zal inzetten. TeleSat heeft voor RTBF La Une, RTBF La Deux, RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL alsmede radiozenders RTBF La Première, RTBF VivaCité, RTBF Musiq3, RTBF Classic21, RTBF Pure FM, Bel RTL en Radio Contact capaciteit op de Hotbird gehuurd. De verwachting is dat TeleSat ook de voor Franstalig Belgie relevante zenders AB 3, AB 4, TF1, France 2, France 3 en andere zenders zal aanbieden.Deze zenders worden mogelijkerwijs ‘doorgezet’ via de Franse operator BIS Television, net als AB3/AB4 onderdeel van Groupe AB. TeleSat zou overigens tegenwerking verkrijgen van het Franse CanalSat. Deze operator werkt vanaf de Astra1 ten behoeve van Frankrijk en biedt veel zenders die voor Franstalig Belgie ook relevant zijn. Het is onduidelijk of CanalSat werkt aan een Franstalig Belgisch aanbod; in Zwitserland is ze daar onlangs toe overgegaan.
Het TeleSat-pakket zal begin december beschikbaar komen, maar pas na 12 januari 2009 actief in de markt worden geplaatst. TeleSat zal alleen werken met ‘officieel’ goedgekeurde (Philips) satellietontvangers; de uitzendingen van de eigen zenders zullen in MPEG4 DVB-S2 zijn. Losse smartcards zullen niet worden aangeboden. De tarieven zullen naar verwachting komende week bekend worden gemaakt. TeleSat zal alleen beschikbaar zijn voor inwoners van België (ook in Vlaanderen) en werken met een dualfeed installatie waarbij zowel zenders van de Astra1, als Hotbird. Vooralsnog is geen HD-content voorzien in het aanbod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *