Meerderheid Tweede Kamer wil programmaraad voor Digitenne van KPN aan

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wens om een programmaraad voor Digitenne van KPN te laten instellen. Gister stemde de Tweede Kamer over een motie van Jasper van Dijk van de Socialistische Partij die mediaminister Plasterk (PvdA) verzoekt om een voorstel te doen tot instelling van een dergelijke programmaraad met bindende zeggenschap over tenminste één derde van de beschikbare kanalen die via Digitenne van KPN wordt aangeboden. De capaciteit van de publieke zenders, die uitzenden via de aan de Nederlandse Omroep Stichting vergunde DVB-T licentie wordt daarbij buiten beschouwing gelaten in de SP-motie. De motie haalde het dankzij steun van het CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie.

Maryse Ducheine, woordvoerster van Koninklijke KPN NV zegt desgevraagd geen voorstander te zijn hiervan en denkt dat een programmaraad niet nodig is. “We kijken met marktonderzoek waar behoefte aan is en proberen een evenwichtige verdeling van het aanbod te maken, het is een goed pakket en gezien de abonnee-aantallen bestaat er behoefte aan,” aldus Ducheine. KPN stelt nu af te willen wachten of de minister de motie uitvoert of niet. Bij de licentie-afgifte van Digitenne door de Nederlandse overheid zijn geen inhoudelijke voorwaarden gesteld aan de invulling van het zenderaanbod. Ook bij de toetsemming tot volledige overname door KPN zijn geen nadere voorwaarden gesteld. De licentie van Digitenne is afgegeven op 31 januari 2002 en loopt tot 31 januari 2017
Inmiddels lijkt KPN met Digitenne het aantal klanten van satellietaanbieder Canal Digitaal aan het voorbijstreven te zijn en daarmee de grootste concurrent te zijn geworden van de kabelexploitanten, maar is ook een behoorlijke concurrent voor Canal Digitaal zelve. Digitenne van KPN heeft inmiddels ‘richting de 800.000’ klanten. Daarmee bedient Digitenne van KPN circa 11 % van de Nederlandse huishoudens. De kabelaars bedienen circa 80 % van de Nederlandse huishoudens. Bij de laatste kwartaalrapportage waren dit er nog 670.000 (30 september jl.). Bij de jaarcijfers 2008 zal bekend worden wat het exacte aantal op 31 december aankomende zal zijn.

2 thoughts on “Meerderheid Tweede Kamer wil programmaraad voor Digitenne van KPN aan”

  1. Weer meer bemoeizucht… straks moet Digitenne gevuld worden met de TRT, RTM en misschien nog wel meer van die zenders. Programmaraden… zijn ze al geen etterende zweer bij de kabel?

    Digitaal is er zoveel aanbod via kabel, ether, satelliet en ADSL, dat de meerwaarde ver te zoeken zal zijn. Gezien de steunende fracties is het niet verbazend dat het socialisme hier weer eens doorslaat. De PVV is wel de uitzondering hier. Vast een moment van geen bezinning gehad, die Wilders.

    Als je al iets van regulering wil, zorg dan dat zenders in een basispakket altijd in de Nederlandse taal of in het Nederlands ondertiteld moeten zijn. Dan doe je als kamer tenminste nog iets nuttigs!

  2. Wederom overheidsbemoeienis waar er geen zou moeten zijn. Het is een beetje baantjes creëren voor oud politici en andere vriendjes in mijn ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *