CAIW: in de loop van 2010 einde analoge kabelradio/tv

CAIW, de van oorsprong Westlandse kabelaar die 150.000 klanten bedient, heeft aangekondigd in 2010 een einde te willen maken aan analoge kabeltelevisie. Ook de analoge FM-kabelradio zal worden beëindigd (update: dit is niet meer het geval, CAIW heeft in 2009 besloten analoge kabelradio te laten voortbestaan!). Aart Verbree zegt desgevraagd tegenover DutchMedia: ‘in de loop van 2010 verwachten we (eerder aan het eind dan aan het begin) daarmee op te houden’. Volgens Verbree een logisch gevolg, omdat in steeds meer (nieuwbouw)gebieden televisie en radio via glasvezel uitsluitend op basis van IP wordt afgeleverd en dat gaat in zijn optiek niet meer samen met analoge distributie. Sinds 2005 heeft CAIW de strategie dat het basisprodukt kabelradio en kabeltelevisie digitaal is en analoog aanvullend is geworden. Destijds werd het analoge kabeltelevisie-aanbod teruggebracht naar 24 kanalen.

CAIW wil met de nieuwe vrijkomende capaciteit nog meer HD-signalen aanbieden, alsmede nog meer reguliere digitale zenders. Voor nieuwe abonnees geldt dat deze voor 59 euro een digitale kabelontvanger kunnen aanschaffen. Bestaande abonnees hebben eerder van een actie gebruik mogen maken waarbij ze 10 euro voor een digitale ontvanger konden betalen.

CAIW biedt haar digitale kabelradio/kabeltelevisie-signalen zonder codering; elke abonnee heeft daarbij ontvangst zonder dat een smartcard en decodeerapparatuur noodzakelijk is; uiteraard is wel een digitale ontvanger benodigd. Daarmee is CAIW een van de weinige Nedrelandse kabelaars die deze strategie hanteert. Grotere kabelaars UPC en Ziggo die meer dan 90 % van de kabelmarkt bedienen, hebben geen plannen tot afschakeling van het analoge kabelradio- en kabeltelevisie-aanbod. CAIW zal waarschjinlijk de eerste Nederlandser kabelaar zijn die vanuit een analoog aanbod, volledig gedigitaliseerd zal zijn. Satelliet, IPTV en de televisie-ether zijn in Nederland als televisie-infrastructuren al volledig gedigitaliseerd.

17 thoughts on “CAIW: in de loop van 2010 einde analoge kabelradio/tv”

 1. Belachelijk. Ik heb hier zeer regelmatig de FM tuner aanstaan die aangesloten staat op de kabel.

  En dan begin ik maar niet over alle gedupeerde bejaarde mensen die geen digitaal kastje hebben staan en/of niet begrijpen hoe ze dat moeten bedienen.

  Hele slechte zet van CAIW. Erg klantonvriendelijk. Ik hoop dan ook dat dit bericht flauwekul is.

 2. Ik vind het heel verstandig van Caiway.
  Analoog is uit. Alles is al digitaal, behalve de kabel dus het werd tijd.

  Er zijn genoeg televisies te koop met ingebouwde digitale tuner.

  Jullie boffen maar met Caiway. De enige kabelaar die het basispakket ongecodeerd doorgeeft.

 3. Inderdaad helemaal eens met Rolf.
  Radio wil je graag storingsvrij beluisteren. Uitkomst kabel. Echter voor de TV kan ik mij dat wel indenken maar voor de radio is het belachelijk. Even een andere zender opzoeken. Monument eerst de TV aanzetten (á …Watt) om een andere zender op te zoeken. 🙁
  Lang leve de piraat dan maar weer.
  En dan nog maar niet te denken aan kinderen die ook TV/Radio luisteren etc.

 4. Belachelijk iedereen heeft wel 3 of 4 tv’s en radio’s in huis, je gaat toch niet voor ieder apparaat een kastje aanschaffen?? Als ze het op zo’n manier door je strot duwen dan maar digitenne van KPN, dan kies je er tenminste nog zelf voor. En internetten uiteraard via ADSL dat werkt heel wat beter dan de kabel.

 5. CAIW is niet klantvriendelijk bezig, stoppen met analoge TV daar heeft alleen CAIW voordeel van. Voor de klanten een nadeel en voor bezitters van DVD en Video een groot probleem, deze zijn alleen analoog te programmeren. Wil CAIW niet teveel klanten verliezen dan moeten zij zonder extra kosten voor de klanten het mogelijk maken digitaal programma,s op te nemen op DVD en Video (eventueel allebei tegelijk) terwijl men naar andere zender kijk. Digitene van KPN is wel een alternatief, alleen wat weinig zenders, de WOS zit hier ook niet bij, en dat is jammer voor Westlanders

 6. Is er dan echt niemand die een beetje kan nadenken bij Caiway?? Nagenoeg alle bejaarden, zeg boven de 70 laat Caiway dus gewoon keihard stikken.
  Ik gebruik nog zo ontzettend vaak analoge tv, simpelweg omdat ik dan wil kijken terwijl er digitaal wordt opgenomen.

  Dit doet Caiway niet omdat het zogenaamd ‘niet meer past’, nee, dit doen ze om zoveel mogelijk extra abonnementen door mensen hun strot te drukken, lijkt mij zo duidelijk als wat.

  Wat een triest bedrijf zeg, ongelofelijk…als ze dit echt doorzetten.

 7. ik vindt goed idee van caiway de mensen wilen straks toch meer hdtv zenders kijken daar voor moet gewoon analoog tv weg wat best vgeroudert ik denk dat caiway hun klanten helpt met goede apratuur om meer digitaal en hd te kunen kijken

 8. Helemaal afschaffen kan niet. Zoals andere al melden zijn er voldoende ouderen die geen digitale tv hebben, of dit niet snappen. Minimaal dienen de nederlandse publieke netten analoog te worden doorgegeven. Hiervoor kan de VHF-hoog band worden gebruikt. De UHF band kan dan vrij worden gemaakt voor digitale en HD tv.

 9. In vind het besluit helemaal niet zo gek van CAIW echter dan vind ik wel dat de analoge prijs ook moet verdwijnen en je enkel nog voor digitaal betaald en dus niet meer. Dus lets say 10/12.50 per maand voor leuk digitaal basis pakket en 17.50 voor leuk groot zender pakket met tv/radio zenders en tzt on demand.

  De bestaande analoge recorders kunnen eventueel nog steeds digitaal opnemen (deed dat ook bij upc met mediabox)had daarvoor een speciaal G-link kabeltje van Pioneer hd recorder.

  Een lcd-tv met DVB-C kan toch overigens ook de kaartjes van Caiway gebruiken net zoals bij het Ziggo gebied. Scheelt weer kastjes. Probleem is echter wel dat DVB-C ondersteunde tv’s minimaal zijn is meer DVB-T (Digitenne) helaasch. En om over de aanschaf van nieuwe tv’s in huis nog maar te zwijgen.

  Voor de bejaarden is er altijd nog de lijst met must-carry stations weet echter zo even niet hoe groot de lijsten zijn. Las eerder hier een reactie over alleen Ned 1,2,3 zou verwachten dat meer dan dat moet zijn. Hoe zit het ook met de groepen per plaats die toezien op een goed pakket van de analoge kabel. Kunnen die sowieso hun spullen gaan pakken? Of is de kabelaar toch nog zo aardig om ook aan belang van klant te denken qua zender pakket zowel op tv als radio?

  Offtopic: Van de in onze regio almachtige UPC kun je dat helaas niet zeggen. Daar ontbreekt elke zeggenschap (denk aan sortering zenders, ontbreken van Duitse commerciele, Franse zenders en op de digitale radio ontbreken van Belgen,Engelse en Duitse radio zenders). Enige voordeel van UPC is ‘on demand’ wat uiteraard niet gratis is 😉

 10. Bij Caiway gaf men eerst de zenders ongecodeerd door, maar volgens mij is dat sinds kort gewijzigd. Ik heb een TV met ingebouwde decoder en een 160mb recorder ingebouwd(Loewe Individual) en kon kijken digitaal EN opnemen digitaal van 2 verschillende zenders en dit was ideaal. Nu met de verandering dat de zenders gecodeerd zijn is dit niet meer mogelijk. Ik kan wel digtaal opnemen, maar dan moet ik analoog kijken of analoog opnemen en digitaal kijken helaas niet meer beide. Hoe moet dat nu als Caiway niet meer analoog uitzendt???? Ik vind dit een verslechtering van de dienstverlening en denk nu na over de installatie van weer een schotel op het dak, dan is het probleem opgelost.

 11. Ik denk dat het een puur commerciele insteek is van Caiway. Zo geweldig is hun service nu ook niet. Het enige alternatief zou IPTV en internet radio zijn, alhoewel met name voor muziek al de compressie de kwaliteit behoorlijk in de weg staat. Nog afgezien van het feit dat er geen enkele concurrentie is – behalve digitenne dan, maar dat is qua beeld zo belabberd, dat wil je ook niet. Dus het liefst zonder kabelaar, gewoon via een snelle internetverbinding. Ik hoop dat dat snel beschikbaar komt Anders is er dus niets te kiezen, en dat is slecht. Dat hoort niet. Als er een alternatief zou zijn, zou Caiway nog eens moeten nadenken, ben ik bang.

  Ik ben een muziekliefhebber, en heb om die reden een analoge tuner – en wat je ook mag vinden, digitaal is zeker niet altijd beter. Al helemaal niet als het zo fijn gecomprimeerd is om bandbreedte te sparen. En maar roepen dat digitale radio in cd-kwaliteit is. Allemaal onzin. Dat is het niet. Allemaal marketing en wordt geroepen door mensen die of geen oren aan hun hoofd hebben, of het niet willen weten, of die het geen bal interesseert, Die laatste groep is in ons land inmiddels wel erg groot…

  En wat de bandbreedte betreft – ik heb een HD abonnement i.c.m. een Film1 abonnement, maar geloof me dat in veel gevallen een film niet te kijken is. Het signaal varieert behoorlijk, en in combinatie met Dolby Digital kun je het helemaal vergeten. Wij hebben (nog) geen glasvezel, en heb ook geen idee wanneer dat gaat komen. Niet iedereen woont in een nieuwbouwwijk…

  In conclusie is het een beslissing die ik wel bij Caiway vind passen. Arrogant en weinig klantgericht. De marketingmachine draait op volle toeren om ons te doen geloven dat ze het beste met de klanten voor hebben. Dat is niet mijn ervaring met dit bedrijf.

 12. Over egoisme gesproken, daar is bij CAIW duidelijk sprake van.
  Dat zullen oa. de bouwvakkers niet in dank afnemen en alle overige bedrijven die dag (en soms ook snachts) hun deuntje muziek willen horen.
  Tussen de regels door lees je dan hoe voorruitstrevend men zichzelf wel vind. Geen sprake van dus.
  Daarbij, aan de praktijk getoetst, is digitaal lang niet altijd beter dan een goed FM signaal. Dat men v.w.b. de TV ermee is gestopt, daar heb ik begrip voor maar radio is een heel ander medium en dat moet gewoon analoog bewchikbaar blijven.
  Dit dringt lang nog niet helemaal door bij de mensen (ontvangers) die het straks aan den lijve ondervinden. men timmert ook niet aan de weg met deze beslissing, denkelijk uit angst dat de hele goegemeente over hen heenvalt.

 13. Met onze Full HD TV zijn we blij met de HD zenders. Als we hier iets extra’s voor hadden moeten betalen had ik daar nog vrede mee gehad. Maar dat de analoge zenders verdwijnen gaat me aardig wat kosten. Met 3 extra TV’s op slaapkamers + hd recorder kost me dit grapje volgend jaar voor 4 digitale kastjes 4 x 59 Euro = 236 Euro.Dit alles door zo’n botte beslissing van Caiway Helaas zal er wel geen alternatief zijn voor Caiway maar uit principe zal ik deze digitale kastjes niet bij hun kopen maar ergens anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *