Internationale franstalig Belgische RTBF Sat houdt op te bestaan; RTBF La Trois volwaardige zender

Begin 2010 zal de Franstalig Belgische publieke internationale zender RTBF Sat ophouden te bestaan. Dit is een gevolg van bezuinigingen bij de RTBF die 23,5 miljoen euro moet besparen in drie jaar tijd, aldus berichtgeving in Franstalig Belgische media. RTBF Sat startte op 26 november 2001 haar uitzendingen en zal begin 2010 na ruim acht jaar stoppen. De zender startte oorspronkelijk op de Astra1, maar in november 2008 verhuisde het kanaal naar de Hotbird, op dezelfde transponder waarop het Franstalig Belgische satellietpakket TéléSat van start ging die RTBF La Une en RTBF La Deux (gecodeerd) aanbiedt voor haar abonnees (evenals via de Astra1 de vijf hoofdradiostations van de RTBF).  De RTBF kondigde ook aan te stoppen met haar kortegolfuitzendingen van RTBF International, die vooral RTBF La Première over neemt. De verwachting is dat RTBF International ook op de middengolf en satelliet zal ophouden te bestaan. In Franstalig België zal RTBF La Trois tot een volwaardigere zender worden omgevormd zonder reclame.  TeleSat heeft (nog) geen overeenkomst voor uitzending van RTBF La Trois op satelliet. RTBF La Trois zal zich vanaf begin volgend jaar richten op jongeren, fictie, originele taaluitzendingen van o.a. films, en archiefmateriaal en herhalingen. Dit kanaal is te zien via DVB-T alsmede het Franstalig digitale kabelaanbod. De RTBF houdt voor internationale distributie beperkte heruitzending van enkele programma’s via TV5Monde. De grootste kabelaar van Nederland, Ziggo die ook actief is in grensgebieden met België geeft RTBF Sat door in haar digitale standaardpakket; in het verleden gaf het RTBF La Une analoog door die thans via de Nederlandse kabel alleen nog bij CAIW en Delta Kabelcomfort (Zeeland) beschikbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *