Vrije uitzendingen Nederland 1, 2 en 3: financieringsvraag ligt voor

De financiering van de free-to-air uitzending van Nederland 1, 2 en 3 via de digitale ether (DVB-T) is een discussiepunt geworden. Dit blijkt uit de meerjarenbegroting van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De kosten van deze uitzendingen zijn ‘inmiddels significant hoger’, aldus de meerjarenbegroting waardoor “de ‘free-to-air vraagt opnieuw voorligt”, aldus dezelfde meerjarenbegroting. Destijds was tot aan 2010 twee miljoen euro vanuit het ministerie van OCW beschikbaar gesteld in de overgang van analoge naar digitale etherdistributie. De NPO stelt dat ‘deze de vrije toegang uiteraard’ wil continueren, maar heeft een financieringsprobleem daarbij. Hoe groot het financiele ‘gat’ is, wilde een woordvoerder desgevraagd niet prijsgeven. In totaal vragt de NPO negen miljoen euro meer budget aan dan 2010. De NPO doet dit niet alleen voor de free-to-air DVB-T uitzendingen, maar ook ten behoeve van bijdrages van superevenementen, vernieuwing van de programmering, maatschappelijke documentaires, indexverhoging van 1 %, innovatie & nieuwe media en overige zaken.Overigens stelt de NPO in de meerjarenbegroting dat zonder additionele budgetten een ‘inhoudelijke heroverweging van ambities en activiteiten noodzakelijk’ is. Het totaal gevraagde aan budget is 798 miljoen euro.

3 thoughts on “Vrije uitzendingen Nederland 1, 2 en 3: financieringsvraag ligt voor”

  1. Even een kleine melding. Nederland 1-2-3 is weliswaar FtA over DVB-T, maar het is nog altijd FtV (Free to View) via DVB-s (CanaalDigitaal). Om deze zenders te bekijken heb je op z’n minst een Smartcard van CanaalDigitaal nodig.

    Ik heb voor uw gemak een schermopname van mijn satelietontvanger (dat is afgesteld op het Nederland 1 frequentie van CanaalDigitaal) gemaakt en geupload naar mijn server. Uit deze afbeelding kunt u zien dat deze zender versleuteld is. Een smartcard (in dit geval van CanaalDigitaal) is vereist om de versleuteling van de zender te ontdoen.

    http://smsdev.dyndns.info/ned1_dreambox500.bmp

  2. Dit artikel gaat niet over de satellietuitzending, maar over de digitale etheruitzending, en die is FREE TO AIR. Satelliet is inderdaad free to view, waarbij voor de aanschaf van de smartcard fors betaald moet worden.

  3. Analoge televisie was destijds ‘gratis’ (je betaalde immers via belastingen/omroepbijdrage) en de digitale opvolger zou dit ook moeten blijven.

    Volgens mij is er gewoon een verborgen agenda van de NPO die extra geld wil van KPN & KPN die de uitzendingen wil coderen en op die manier meer dan genoeg extra geld krijgt op de NPO te betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *