Luxemburg & …nietszeggende staatssecretaris?

Terug van een paar daagjes weg; was o.a. naar Luxemburg.
Aldaar bij o.a. RTL en RTL Group op bezoek geweest…..
Toch geinig om daar de uitzendstraten te zien; op verschillende manieren werd me daar duidelijk gemaakt wie de controle heeft; en dat is niet in Hilversum…
Voor bepaalde zaken was ‘EEN telefoontje’ voldoende, maar de Leo van der Goots (of zijn medewerker Wim ter Laak) en Jaap Hofmannen van deze wereld hangen ook bij de Luxemburgse eindregie regelmatig aan de telefoon!

De operators (allemaal Nederlandstaligen) gaven toe dat de programmering
niet altijd vrolijk makend is (de hele dag de herhalingen van RTL Z nieuws
op RTL 5 verplicht moeten kijken en volgen kan inderdaad vervelend worden, maar ook de belspellen op RTL 4 zijn niet echt…..)….En Barend & Van Dorp
staat daar bekend als ‘standaard’ uitlopend nooit aan de schema’s houdend!

Ook is opvallend dat RTL in Luxemburg een dominantie heeft die zowat geen grenzen kent (alle sterke frequenties voor radio en televisie, veel geld en mogelijkheden want ze hebben een publieke functie); ze geven het bovendien zelf toe!!

En verder:
Medy van der Laan was vanmiddag weer eens op de radio. Bij het
Radio 1 Journaal legde ze uit dat je als ambtenaar ‘kennelijk lid hoort te zijn van een politieke partij’ en dat daarmee betrokkenheid wordt aangetoond en dat ze vooral geen carrieremaker was (maar wel de ambitie had om op termijn staatssecretaris te worden), maar ook dat de eigen verantwoordelijkheid van de mens belangrijk is voor haar om bij D66 te horen. Toch opvallend dat ze als algemeen credo wil kijken naar de wereld ‘zonder er een oordeel over te fellen’. Wordt toch lastig als je politica en staatssecretaris bent, als juist een oordeel van je verwacht wordt! Maar goed ze luistert – naar ook blijkt – goed naar de Raad van Cultuur en haar ambtenaren. Een betere staatssecretaris kon Harry Kramer (de eigenlijke staatssecretaris!) zich blijkbaar niet wensen…. Was Rick van der Ploeg de excentrieke vrouwenliefhebbende staatssecretaris met af en toe interessante (revolutionair aan toe) idee├źn, Cees van Leeuwen was vooral de (kortstondige) staatssecretaris van Onderzoek, maar Van der Laan?
Tot nu toe lijkt ze vooral kleurloos en nietszeggend: het huidige systeem (lees publieke omroepbestel) staat niet ter discussie…….(over mog. afschaffing 747AM kon overigens wel gepraat worden zo bleek al uit een eerdere kamerdiscussie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *