Grote geheimen (2) & radio-opportunisme….

Gister was de SBS Broadcasting BV perspresentatie voor het nieuwe
seizoen. Heel druk, maar zodra de filmpjes afgelopen waren, was iedereen
redelijk snel weg….(zo gaat het meestal).

Opvallend veel vrouwelijk schoon, en dat was misschien ook ter compensatie van de afwezigheid van een perspresentatie bij SBS vorig jaar, alhoewel het vrouwelijke schoon altijd wel opvallende aanwezige is bij SBS!

Ook opvallend: er is nog geen officiele lanceerdatum voor Veronica!
Als de deals niet definitief getekend worden voor 31 augustus, zou V8 nog wel even door kunnen gaan…..ook geinig detail is dat er nog geen beslissingen over vormgeving voor Veronica zijn genomen (getoond werden de oude filmpjes die nog door RTL-Veronica werd gebruikt en ook het net gestopte zelfststandige Veronica!)…..

Sja en dan luistercijfers…..De propagandamachines bij de radiostations draaien volle toeren! Officieel laten radiostations en Intomart geen losse maandcijfers vrij. Dat is een tijd geleden tussen Intomart en radiostations afgesproken omdat de maandcijfers volgens Intomart onbetrouwbaar zouden zijn! Maar ze zijn nu juist interessant! De losse mei en juni cijfers tonen de verschillen aan! Zo claimt Radio 538 middels een persbericht de grote winnaar te zijn en de ‘nummer 2 op 102’ en Sky Radio 101 FM claimt na haar eerste maand haar luisteraars en positie te hebben behouden. Ook Noordzee 100.7FM blaast mee: door zich als grootste stijger neer te zetten!
En zelfs over Radio 10FM doet NoordzeeFM (jaja nu zijn ze echt ‘zusjes/broertjes’ via Talpa!) wordt door Erik de Zwart gesteld dat de ‘luisteraars’ trouw blijven………….

Maar is dat wel zo?
Alleen al het gegeven dat in mei Sky Radio 100.7 was, Noordzee FM 102FM was, alsmede Radio 538 101.2 in haar naam zette, is de vertoning van de reeks persberichten al een hilariteit op zich omdat de luistercijfers alleen tweemaandelijks zijn (mei EN juni dus. Oude EN nieuwe frequentie!)

En dat is nu net het punt. Want als de losse cijfers over juni (waarin de situatie na wijzigingen is opgenomen) voor de stations nu net iets anders blijken uit te pakken dan de persberichten over de twee maanden suggereren en dan hoogstwaarschijnlijk zelfs misleidende informatie bevatten, dan hebben de Sky Radio’s Radio 10’s, NoordzeeFM’s van deze wereld – samen
met de meeste kranten die de berichten zowat overtikten en al conclusies trokken – de wereld weer een stukje onwijzer gemaakt…..
Als de losse maandcijfers nu openbaar zouden worden, zou iedereen WEL
een stuk wijzer kunnen worden!! Waarbij wel opgemerkt kan worden dat eigenlijk pas eind november, bij de metingen over september/oktober
pas geconstateerd kan worden hoe de herverdeling in lusitercijfers heeft uitgepakt, aangezien RTL FM en Radio Veronica 103 pas dan volledig zijn gestart met hun programmering en dan pas echt alle frequenties nagenoeg volledig zijn uitgerol en nog ontbrekende zendertjes echt aan staan!!

Met luistercijfers is het een hobby van radiostations om te misleiden, want ook RTL had met Yorin FM eerder wel heel aparte wijzen van vergelijken en presenteren van luistercijfers (vrouwen of mannen in een beperkte bepaalde leeftijdscategorie en dan alleen over een bepaald tijdvak..dan ben je op een gegeven moment altijd wel winnaar!)……

Zoals Ron Vorstenbosch (kortstondig tot het directieteam van RTL behorend) zei na zijn vertrek is de mediawereld superopportunistisch in veel gevallen: vandaag en morgen is belangrijker dan overmorgen?! …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *