Berlusconi flikt het weer…..

Silvio Berlusconi flikt het weer……De zichzelf imuun verklaarde premier van Italie krijgt er maar geen genoeg van zichzelf boven de wet te willen plaatsen
in het kader van ‘ik ben net iets gelijker dan anderen’……

Mediaset, het mediabedrijf van Berlusconi’s familie waarin Rete 4, Canale 5 en Italia 1 wordt verdacht van een aantal economische delicten die verband houden met de aankoop van rechten. Hiertoe wordt door de Italiaanse justitie onderzoek gedaan…

Als bekend maakt Berlusconi er al voor zijn verkiezing geen probleem van zowel premier te kunnen zijn en eigenaar van de commerciƫle tv-groep, het grootste tijdschrift, het voetbalbedrijf AC Milan en zo nog een tigtal bedrijven.
Het is slechtst een kanttekening, maar Ruud Gullit, Frenk Rijkaard en Marco van Basten komen zo heel af en toe nog steeds opdraven bij jubilea en festiviteiten waarbij deze niet schromen zij aan zij met Berlusca mee te vieren. Het probleem hierbij is dat Berlusca politiek en sport niet kan onderscheiden. Een winst van Milan is dan ook een winst voor hem persoonlijk en dus zijn politieke gang…..Clarence Seedorf werkt overigens daar nog steeds aan mee!

Na de immuniteitswet (waardoor hij zolang ie premier is boven de wet staat als het ware een soort keizer), de schijnwet op belangenverstrengeling (hij mag alles houden) en het vrijlaten van restricties op zijn mediaconcern (de drie stations kunnen blijven bestaan en er zijn minder strenge regels, eerder uitbreidingsmogelijkheden voor de media-macht van Mediaset), flikt de Berlusconi-regering het om alle mogelijke onderzoek naar misbruik van macht van Mediaset te willen blokkeren……..

Het kostte de regering bijna de kop, aangezien de justitieminister (van het extreemrechtse Liga Nord) alle onderzoeken gelastte te stoppen! En dat pikte de Christendemocratische UDC niet! Want de immuniteitswet ging om vervolging, niet om onderzoeken (naar bijv. bedrijven). Onder het mom dat de minister het onderzoek naar Berlusca toch doorzet, blijft de regering nu zitten…. Maar opvallend is wel dat de Berlusca-regering keer op keer in zwaar weer zit..De vraag komt dan ook op of de voorzitter van de Europese Unie (die zich niet meer in Duitsland – maar ook in de meeste andere landen niet meer hoeft te tonen!), met zijn regering nog lang zal aanhouden……..

Ondertussen probeert Mediaset nu al de macht te vergroten:
vrijkomende etherlicenties (in Italie kijkt in principe iedereen televisie via de antenne met afh. van waar men woont zo’n 20 tot 30 zenders) worden al onderling verdeeld. De licenties – afkomstig van SKY die als gevolg van overname van Tele+ en Stream TV een monopolie op betaal-tv krijgt, moeten worden verkocht. En laat nu net Mediaset zijn die in het kader van DVB-T digitalisering er EEN van opkoopt. En de ander?
De grote baas van Eurosport (Angelo Codignoni) is een oud vriendje van Berlusconi: hij hielp Berlusconi bij Mediaset, maar ook bij de begindagen van zijn partij Forza Italia. En DUS krijgt Eurosport zeer waarschijnlijk de tweede licentie voor een volledig Italiaanse versie van Eurosport. Dat de wet moet worden aangepast voor de licentie: van betaal-tv naar vrij. En dat in plaats van inleveren van licenties, (van 3 naar 2) Mediaset nu wettelijk van 2 naar 4 licenties gaat, maakt ook blijkbaar niet meer uit. Ook maakt niet uit hoe er verdeeld wordt qua licenties (non-discriminatiore, transparante objectieve regels, daar heeft men blijkbaar bij voorbaat lak aan!), maar het doel is bereikt: en dat doel is eventuele concurrentie voor Mediaset onmogelijk maken!! Want sja RTL Group of andere internationale mediagroepen zouden met twee landelijke zenders toch ook een concurrent kunnen vormen voor Mediaset? Wat is dan makkelijker om dat bij voorbaat in de kiem te smoren.
En EUROSPORT? Die helpt blijkbaar bij de gratie van o.a. Eurovisie en eigenaar TF 1 (Frankrijk) gretig mee…………………in het kader van de sportpromotie…jaja….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *