RTL dirigeert 112Weekend naar sociale dienst

Een opvallende mail. Een (ex)freelancer die meldt dat een wekelijks programma van RTL 5 behoorlijke steun verkrijgt. Diezelfde medewerker meldt dat ‘het programmamanagement nog niet de moeite heeft genomen een uitleg te geven over het verdwijnen, laat staan met ze te praten. Sommige camerateams zijn genoodzaakt een uitkering aan te vragen en hun apparatuur te verkopen’.

Leo van der Goot en Jaap Hofman zijn als programmamangement verantwoordelijk in deze. Onno Posthuma meldt als woordvoerder van RTL Nederland dat aan de producent Holland Media House (RTL 4 Productions BV) de nodige communicatie heeft plaatsgevonden. Posthuma voegt daaraan toe dat het de verantwoordelijkheid van de producent is, ook al is het een producent die onder RTL Nederland valt. Volgens Posthuma is het gebruikelijk dat sommige programma’s stoppen op bepaalde momenten. Medewerkers zijn hierover geinformeerd. Uitleg en tweeweg communicatie hierover is het bedrijf niet aan freelancers verschuldigd; mensen die naar de sociale dienst dienen te gaan als gevolg hiervan, ziet Posthuma als risico van het vak, waarbij deze er op wijst dat diensten ook aan andere omroepen waaronder regionalen kunnen worden verleend. De media-economische situatie is echter een andere. Blijft discutabel dat een klein programma met relatief veel steun zo de nek wordt omgedraaid en de klassieke wetenschap dat omroepen in zijn algemeenheid liever met weinig vaste krachten werkt om dit soort situaties te kunnen uitvoeren…..Getuige het naar buiten treden en de verontwaardiging die daaruit weerklinkt alsmede de laconieke houding van RTL Nederland, is af te vragen of RTL in dit geval ook op een socialere manier met (freelance) medewerkers om kan gaan, zou ik zeggen?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *