VRT Sportzender must carry in Nederland?!

‘De televisieprogramma’s van de Nederlandstalige landelijke Belgische openbare omroepdienst’ MOETEN bij wet worden doorgegeven op de kabel in Nederland. Dat is de reden dat VRT TV 1 en VRT Ketnet/Canvas 100 % kabeldistributie kennen en ook de (tijdelijke) sportzender straks zal moeten worden doorgegeven op de kabel

De VRT overweegt komende zomer als evenementen als Champions League, EK Voetbal, Tour de France, Roland Garos en Wimbledon zullen plaatsvinden, dit via een apart (tijdelijk) sportkanaal uit te zenden, zodat de reguliere kijker op VRT TV 1 en Ketnet/Canvas zo min mogelijk belast wordt met het uitvallen van reguliere uitzendingen. De wet heeft het over een doorgifteplicht van ‘de’ tv-programma’s. Hierdoor heeft – als de VRT meer kanalen opstart deze automatisch een must carry statuut op de kabel in Nederland. In Vlaanderen hebben overigens Nederland 1, 2 en 3 alle drie een must carrystatus. Als de VRT een derde zender zou starten zou het 3 om 3 worden…of kabelexploitanten hier blij mee zijn is een andere vraag…!
Het Commissariaat voor de Media bevestigt overigens de mustcarry status….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *