Italië: Rete 4 is ‘gered’ per decreet…

De analoge uitzending via de ether van Rete 4 is vandaag per regeringsdecreet tot in ieder geval 30 april 2004 geregeld. Daarmee is de derde zender van Berlusconi’s Mediaset dankzij de handtekening van Silvio Berlusconi als premier – voorlopig – gered. Het decreet regelt ook dat reclame op Rai Tre (het derde publieke net) mogelijk blijft.

Het beruchte besluit van de ministerraad (met afwezigheid van Berlusconi zelf die het decreet wel ondertekend heeft) omzeilt uitspraken van de Italiaanse hoge raad die bepaalde dat Rete 4 met ingang van 31 december 2003 uit de ether moest om alleen op satelliet (en evt in DVB-T) door te gaan. Tenminste als Rete 4 deel zou blijven uitmaken van Mediaset, het Berlusconi-bedrijf waarvan ook Canale 5 en Italia 1 deel uitmaken. Het decreet bepaalt ook dat de Italiaanse communicatie-autoriteit (AGCOM) de komende maanden een scan zal maken van de situatie omtrent DVB-T (digitale etheruitzendingen) op basis waarvan een nieuw besluit zal worden genomen.

Het venijnige hieraan is dat de eigenaar van veel multiplexen Mediaset is, dankzij de aankoop van etherfrequenties. In Torino (Turijn) alwaar DVB-T als een van de eerste plaatsen volledig actief is – blijkt Mediaset zeven van de tien multiplexen in bezit te hebben. Weliswaar biedt het ‘derde’ zenders als BBC World, 24ore TV en anderen plek, gegeven blijft dan dat Mediaset de controle over de invulling van zenders controlleert. Overigens is Mediaset al met haar signalen behoorlijk actief, zo blijkt uit deze site en simpele zoekacties. In januari 2004 is het de bedoeling dat de publieke omroep Rai 50 % van Italie zal bedienen in navolging van Mediaset.

Naast de ‘controlerende’ macht van Mediaset zit er een andere adder onder het gras bij dit decreet: immers het is de intentie van de Berlusconi-regering het decreet rechts te laten inhalen door de Gasparri-communicatie/mediawet die de Italiaanse President Ciampi terug naar het Italiaanse parlament stuurde. Deze wet maakt de weg voor Mediaset vrij….Bij hernieuwde aanname door het Italiaanse parlement is de president gebonden deze te tekenen…Alleen als de coalitie scheuren vertoont (bijvoorbeeld de christendemocratische UDC die twijfelt) is er een kans dat de wet het niet haalt bij hernieuwde stemming…
=======
UPDATE: NOS-teletekst en het ANP melden hierover:
‘Het constitutionele hof had onlangs bepaald dat Berlusconi zijn Rete 4, zijn 3e zender naar de KABEL moest verhuizen’ en
‘Berlusconi’s Rete 4 zou naar de kabel verdwijnen.

Sja…laat Italië nu net het land zijn waar het fenomeen kabel-televisie niet bestaat. Moeilijk blijkbaar voor NOS Teletekst en het ANP om het woord SATELLIET te gebruiken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *