50 jaar…

Zondag, hier weer wat waardeloze feiten (en commentaar)…

50 jaar televisie. Op 2 oktober 2001 bereikte ook in Nederland het moment dat het medium haar 50 jarig bestaan meemaakte. EEN avond hebben de Nederlandse omroepverenigingen en NOS hieraan gewijd.

Inmiddels heeft het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid Polygoon journaals online beschikbaar gemaakt. Via de site omroep.nl/geschiedenis kunnen de oude (film)journaals worden opgevraagd. Toch een aardig begin voor een algemeen opvraagbaar video- & audio-archief!

Opvallend echter dat aan het 50-jarig bestaan van de televisie zo bescheiden aandacht is besteed. Zo niet in andere Europese landen. In België heeft de RTBF bijna twee maanden als Franstalige Belgische publieke omroep aandacht besteed aan haar 50 jarig bestaan.

Maar ook is opvallend hoe de VRT aandacht heeft besteed als Vlaamse publieke omroep
aan haar 50 jarig tv-bestaan. Eén tv-seizoen lang besteedt de VRT middels reportages, discussie, speciale series en themaprogramma’s aandacht aan het fenomeen televisie. Ze doet dat
middels een herkenbaar 50 jaar tv logo. Ook is een interessante website actief via 50jaar.tv.

Tenslotte viert de publieke omroep Rai op 3 januari 2004 haar 50-jarig televisie-bestaan. De Rai doet dit een kalenderjaar lang en pakt groots uit. Dus veel discussies, geschiedenisprogramma’s over televisie, films en series van toen herhaald, speciale evenementen en zo meer. De Rai heeft 3 januari eveneens uitgezocht als datum om officieel met haar digitale ongecodeerde etheruitzendingen te beginnen (DVB-T), en dus zal vanaf dan 50 % van Italië bediend worden. Ook is een speciale website geopend en doen alle uitingen van de Rai mee en zullen aandacht hieraan besteden: dus Rai Uno, Rai Due, Rai Tre, TG 1, TG 2, TG 3, TG R, Radio 1, Radio 2, Radio 3, RaiSat, Rai News 24, Rai International, Rai Educational enRaiClick. Ook zal via de archiefsite en de breedbandsite van de Rai speciaal materiaal opvraagbaar zijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *